Jussi Silviuksen kolumni: Jännitys kuplii tänään

0

Tämä keskiviikko 11.8. on monessa kodissa merkittävä päivä. Silloin alkaa taas kouluarki, jota on odotettu tai pelätty, tapauksesta riippuen. Yhdentekevä tämä päivä on tuskin kenellekään.

Omassa työssäni yläkoulun erityisluokanopettajana siirryn hyvissä ajoin ennen kello yhdeksää luokkani ikkunan ääreen, josta on hyvä tarkkailla tipoittain koulun pihalle saapuvia nuoria, ennen kuin menen pihalle ottamaan heitä vastaan.

Nykyiset yhdeksäs- ja kahdeksasluokkalaiset ovat vanhoja tuttuja, mutta yleensä kesän aikana on tapahtunut myös melkoisia muodonmuutoksia. Jotkut ovat venähtäneet lähemmäs kymmenen senttiä pituutta ja jotkut ovat kokeneet tyylillisen metamorfoosin. Silti yksi asia yhdistää kaikkia pihalle valuvia lapsia ja nuoria. Koulun oveen jätetään turvallinen parinkymmenen metrin hajurako. Kenelläkään ei ole kiire sisälle. Kyseessä lienee viimeinen yritys pitää kiinni kesäloman vapaudesta, mutta myös jännityksestä, joka odottaa koulun ovien sisäpuolella. Jännitys siitä, mitä tuleva lukuvuosi pitää sisällään.

Sama jännitys kuplii myös meidän opettajien sisällä. Koulun aloitus on aina samanlaista kaaosta. Tavarat ja salasanat ovat kadoksissa kesäloman jäljiltä ja hoidettavien asioiden lista tuntuu ylitsepääsemättömältä. Ja tietysti myös uusiin oppilaisiin, huoltajiin ja työkavereihin tutustuminen jännittää myös meitä opettajia.

Omalta osaltani koulunaloitus tulee olemaan poikkeava aiempiin vuosiin verrattuna. Tänä vuonna en ole vakoilemassa oppilaita ikkunan takana, vaan Kaarinan kaupungin suoman vapaapäivän ansiosta olen saattamassa omaa lastani koulutielle. Minun kohdallani jännitys uusista tuttavuuksista ja uuden lukuvuoden aloituksesta siirtyy siis seuraavalle päivälle. Luotan kuitenkin, että asiat menevät niin kuin ne ovat aiemminkin menneet. Salasanat muistuvat mieleen, ihmisistä tulee tuttuja, ja tajuaa myös sen, että niin mukavaa kuin lomailu onkin, säännöllinen päivärytmi ja perusarki ovat pienen totuttelun jälkeen myös varsin hyviä ja kaivattuja asioita.

Jussi Silvius

Valkeavuoren koulu