Kaarina sai uudet puheenjohtajansa ja hallituksensa – Terveyskeskuksen ruuhka helpottamassa sairaanhoitajalisäyksen myötä

0
Kaarinan uusi ylin päättävä elin eli valtuusto. Kaikki alkavan valtuustokauden valtuutetut olivat päässeet paikalle, vihreiden Mari Saariota lukuun ottamatta. Hänen tilallaan oli varajäsen Minna Vuorio-Lehti. Kuvassa eturivin keskellä tuolissa istuu uusi valtuuston puheenjohtaja Niina Alho SDP:stä. Hänen vasemmalla puolellaan on kaksi edellistä valtuustokautta puheenjohtajana toiminut Jere Järvinen samasta puolueesta. Oikealta laidalta löytyvät kokoomuksen ja vihreän edustajat, keskeltä perussuomalaiset ja vasemmalta SDP:n. Pienemmät puolueet ovat valtuustosalissa takana.

51 maskikasvoista valtuutettua etsi maanantaina Kaarina-salissa paikkansa Kaarinan uuden ylimmän päättävän elimen ensimmäisessä tämän valtuustokauden kokouksessa. Monet silmät maskien yläpuolella olivat tutut, mutta monet silmät – tarkalleen ottaen 22 valtuutetun – olivat uusia.

Alkuun kokousta johti vanhin valtuutetuista, 75-vuotias Mårten Kvist perussuomalaisista. Hän esitti toiveen, että jatkossa asiat riitelevät, eivät ihmiset, ja luovutti pian puheenjohtajannuijan Niina Alholle (sd.), joka valittiin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi valtuuston puheenjohtajaksi.

Varapuheenjohtajina Kaarinan uudessa valtuustossa toimivat jatkossa Pentti Kallio (vas.), Hannu Hurme (kok.) ja Juuso Ranne (sd.) Kaupunginhallitusta alkoi johtaa kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.).

Vihreä vaihtui perussuomalaiseksi

Lautakunnat ja muut toimielimet saivat puheenjohtajansa ja muut jäsenensä. Merkittävimpiä päätöksiä Kaarinassa tekevien lautakuntien puheenjohtajatiedot löytyvät tältä aukeamalta.

Seudullisista toimielimistä aiemmin huomiota on herättänyt erityisesti Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta. Se tekee päätökset seudun jätteenkuljetuksista, ja näitä ratkaisuja on ruodittu oikeudessa ja lehtien palstoilla. Aiemmin Kaarinaa edusti lautakunnassa vihreiden Hannu Rautanen , jatkossa poliittisen kentän vastakkaista laitaa perussuomalaisia edustava Markku Agge .

Fölin asioista päättävässä Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa Kaarinaa edustaa jatkossa Arto Elo (sd.). Lounais-Suomen poliisin neuvottelukunnassa Kaarinan jäsenenä on kansanedustaja Sofia Virta (vihr.).

Lääkärit tekevät sairaanhoitajien työtä

Valtuustoaloite mopotallin perustamisesta Kaarinaan saatiin tässä kokouksessa loppuun käsitellyksi. Asiasta päätetään tarkemmin tänä syksynä ensi vuoden budjettia laadittaessa.

Mopotallia on haviteltu Rauvolan entisen jätevedenpuhdistamon alueelle. Paikan syrjäisyys ja läheisyys Turkuun on herättänyt kritiikkiä. Nuorisovaltuuston kummivaltuutettu Åsa Gustafsson (r.) pyysi puheenvuorossaan muitakin vaihtoehtoja harkittavaksi, kun asia tulee seuraavaksi käsittelyyn.

Valtuusto myönsi myös 86 000 euron lisämäärärahan avosairaanhoidon sairaanhoitajien määrän lisäämiseen, jotta terveyskeskuksen ruuhkaa saataisiin purettua. Sekä sairaanhoitajien käytännön työmäärä että kaarinalaisten yhteydenottojen määrä ovat koronapandemian vuoksi olleet ennätysmäiset, ja samaan aikaan Kaarinan väkiluku on kasvanut ennakoitua nopeammin. Koronapandemian vuoksi terveyskeskukseen on palkattu kolme määräaikaista sairaanhoitajaa, mutta määrä on osoittautunut riittämättömäksi.

”Terveyskeskuksen palvelujen saatavuus ja palvelutarpeeseen vastaaminen on tällä hetkellä puutteellista”, todettiin Kaarinan terveyskeskuksen johdon laatimassa pohjaehdotuksessa. Keskeisimpänä ongelmana on ollut sairaanhoitajien liian vähäinen määrä. Lääkärit ovat joutuneet hoitamaan sairaanhoitajille kuuluvia tehtäviä, diabeteshoitajat pystyvät hoitamaan vain vaikeimpia tapauksia ja henkilöstö uupuu jatkuvassa kiireessä ja paineessa.

Terveyskeskukseen aiotaan nyt palkata 9 uutta sairaanhoitajan työsuhdetta, joista kuusi tänä vuonna ja kolme ensi vuonna.

Aila Laitinen kokoomuksesta toivoi valtuustossa, että tarpeen vaatiessa kaupunki voisi käyttää sairaanhoitotyössä myös ostopalveluita ja palveluseteliä.

Aamupäiväkerho ja skeittipuisto toivelistalla

Valtuusto vahvisti aiemman sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen, että kaupungin maksamia taksikyytejä ei saa jatkossa Kaarinan tai Turun lisäksi muihin kuntiin.

Lisäksi ensimmäisessä valtuustonkokouksessa tehtiin useita valtuustoaloitteita, jotka kaupunki ottaa käsittelyyn. Ville Kouki kokoomuksesta esitti aamupäiväkerhoa pienille koululaisille, Malla Rannikko-Laine samasta puolueesta sisäisen joukkoliikenteen kehittämistä, Päivi Huhtanen vihreistä iltapäiväkerhon takaamista kaikille 1- ja 2-luokkalaisille ja Jaana Shelby kristillisdemokraateista skeittipuiston rakentamista.

Kaarinan kaupunginhallitus

 • Anne-Mari Virolainen, pj (kok.)
 • Mikko Aaltonen, 1. varapj (kok.)
 • Tommi Leppänen, 2. varapj (ps.)
 • Hannu Rautanen, 3 varapj (vihr.)
 • Jere Järvinen (sd.)
 • Essi Hiltunen (sd.)
 • Liinu Leiwo (vihr.)
 • Hans Huttunen (ps)
 • Matti Alander (kok.)
 • Hanna Sirkiä (kok.)
 • Sami Elmeranta (kok.)
 • Sanna Tähkämaa (kesk.)
 • Åsa Gustafsson (r.)