Kaarina-talolla suljettiin ovet äänestäjiltä liian aikaisin

0
Vaalilautakunnan puheenjohtaja Niko Ylä-Poikelus ja keskusvaalilautakunnan jäsen Tuomo Laine avasivat vaaliuurnan Kaarina-talolla kesäkuussa. Arkistokuva.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on kanneltu Kaarinan äänestyskäytännöistä kesäkuun kuntavaaleissa. Ovet suljettiin Kaarina-talossa liian aikaisin äänestäjiltä.

Kantelijan mukaan hän oli menossa äänestämään ennakkoäänestyspaikalle Kaarina-taloon ja oli jonottanut usean muun kanssa oven ulkopuolella. Kello 19 vartija oli tullut ilmoittamaan, että kaikki eivät ehdi äänestää, koska paikka menee kiinni. Näin siitä huolimatta, että lain mukaan niillä, jotka ovat saapuneet ajoissa ennakkoäänestyspaikkaan mutta joutuneet siellä odottamaan, on oikeus äänestää äänestysajan päätyttyäkin.

Kaarinan keskusvaalilautakunta päätti lähettää eduskunnan oikeusasiamiehelle vastauksen, jossa pahoiteltiin virhettä. Vaalivirkailijat, jotka ovat saaneet koulutuksen vaalikäytännöistä, olivat olleet Kaarina-salissa eivätkä tienneet, että jonottajia oli käännytetty Kaarina-talon sisäänkäyntiovelta pois.

Kyseinen ennakkoäänestyspäivä oli ollut hyvin kiireinen ja paikalla oli käynyt yli tuhat äänestäjää.

Keskusvaalilautakunta lupasi ottaa asian huomioon tulevissa vaaleissa antamalla lisäohjeistusta äänestyspaikkojen kanssa samaa kiinteistöä käyttäville toimijoille.