Kaarinalaiset pyöräilevät innokkaasti – Toimitus testasi työmatkapyöräilyä Turun ja Kaarinan välillä

0
Työmatkareitilläni Turusta Kaarinaan tarvitsee kääntyä ainoastaan yhdessä risteyksessä, Skarppakullantieltä Uudenmaantielle.

Kaarinalaiset ovat innokkaita pyöräilijöitä. Tämä selviää kaupungin viime syksynä teettämässä asukaskyselyssä, jossa selvitettiin kaupunkilaisten mielipiteitä Kaarinan liikuntapaikoista ja viheralueista.

Tulevaisuudessa kehitettävistä liikuntalajeista eniten ääniä sai luontoliikunta, jonka kehittämistä toivoi 29 prosenttia vastaajista. Toiseksi eniten ääniä, 13 prosenttia vastaajista toivoi pyöräilyn kehittämistä Kaarinassa.

Jo nyt vastaajat arvioivat pyöräilyn harrastamiseen olevan Kaarinassa hyvät mahdollisuudet. Usea vastaajista kertoi pyöräilevänsä työmatkoja, joko Kaarinan sisällä tai Kaarinasta Turkuun.

Muussa kuin työmatka-ajossa Kaarinassa kehuttiin muun muassa Empon bmx-rataa. Maastopyöräreittejä kehuttiin Lemunniemessä, Hantuntiellä, Kuusistossa ja Vyyryläisenmäellä.

Vastausten perusteella kaarinalaiset tykkäävät virkistyspyöräillä myös esimerkiksi Saaristotiellä, Tuorlassa, Kuusistossa ja Littoistenjärvellä.

Toiveitakin pyöräreittien kehittämiseen lähetettiin. Esimerkiksi Hepojoelle toivottiin valaistusta ja Linnanrauniontielle sekä Toivonlinnaan kevyen liikenteen väylää.

Kyselyyn saatiin yhteensä 675 vastausta. Kyselyn tuloksia hyödynnetään Kaarinan kaupungin liikuntapaikkojen ja viheralueiden kehittämisessä.

Testissä työmatkapyöräily: Sujuvaa ja innostavaa

Kaarinan kaupungin asukaskyselyitä lukiessa selviää, että moni kaarinalainen pyöräilee työmatkojaan, joko kaupungin sisällä tai Kaarinan ja Turun välillä.

Aiemmin mieleeni ei ole edes tullut, että Turusta Kaarinaan suuntautuvan työmatkanihan voisi auton sijaan kulkea myös polkupyörällä. Vastauksista innostuneena päätän kokeilla.

Olen satunnainen kaupunkipyöräilijä, enkä yleensä kulje pyörällä viittä kilometriä pidempiä matkoja.

Karttasovelluksesta selviää, että kotoani Turusta Kaarinan keskustaan matkaa kertyy reilut kymmenisen kilometriä ja matka-aika on neljäkymmentä minuuttia. Kuulostaa kohtuulliselta, vaikka ihan päivittäin tuskin jaksaisin matkaa ajaa – varsinkaan edestakaisin.

Huomioi korkeuserot

Karttasovellus ehdottaa lyhimmäksi reitiksi minulle pyörätien, joka kulkee Auranlaakson ja Littoisten läpi Kaarinaan. Reitti myötäilee Littoistenjärveä. Tarkemmin reittiä tarkastellessa kuitenkin paljastuu, että pelkkää näennäistä reitin lyhyyttä ei kannata pyöräillessä tarkkailla, vaan myös korkeuseroja – muuten saattaa joutua polkemaan huomattaviakin ylä- ja alamäkiä. Toisekseen reitiksi kannattaa valita tie, jolla kulkee kunnollinen pyörätie hiekkateiden tai maanteiden piennarten sijaan.

Lopulta valitsen reitikseni tien, joka kulkee Turusta Jaanintietä, joka vaihtuu Skarppakullantieksi, etenee Skanssin ohi ja 110-tien vartta, Uudenmaantietä Piispanristin kautta Kaarinaan.

Hyvin nopeasti selviää, että reitti on kuin tehty työmatkapyöräilyyn. Maasto on tasaista, asfaltti uudehko ja periaatteessa koko matka kuljetaan suoraan, lukuunottamatta yhtä Skarppakullantien ja Uudenmaantien risteystä. Reitti kulkee isojen maanteiden vieressä, joten kaunis näköalareitti se ei ole, mutta erittäin nopea vaihtoehto työmatkapyöräilyyn.

Reitti on niin tasainen, eikä suurehkoja korkeuseroja ole, että sen voisi hyvin pyöräillä tavallisellakin kaupunkipyörällä tai vaikka lastenkin kanssa yhdessä.

Piispanristillä sijaitsee pyöräilyyn kannustava laskuritolppa, josta selviää, että moni muukin tykkää pyöräillä tätä reittiä: Jo kahden aikaan iltapäivällä tietä myöten on kulkenut saman päivän aikana 468 pyöräilijää. Ja vuodessa yli 150 000 pyöräilijää!

Littoisten kautta kotiin

Tarkoitukseni on pyöräillä työmatka myös Kaarinasta Turkuun takaisin, ja päätän vertailun vuoksi polkea nyt eri reittiä kuin tullessa. Toiseksi reitiksi valitsen reitin Krossin, Littoisten ja Auranlaakson läpi.

Jostain syystä karttasovellus kehottaa minua ajamaan Krossissa pieniä hiekkateitä keskellä asuinaluetta, joten taas saa olla tarkkana. Poljen sitä vastoin hyvää pyörätietä Kaarinantien varressa.

Karttasovelluksen mukaan tulisi kulkea myös Littoistenjärventietä myöten, mutta en näe järkeväksi poiketa reitiltä, sillä Kaarinantien pyörätie jatkuu koko matkan Littoisten ja Auranlaakson läpi Turkuun Hämeentielle asti. Matkalla ei voi siis millään eksyä.

Pyörätien pinta on tasainen koko matkan ajan, joskaan ei aivan yhtä uusi kuin Uudenmaantien pyörätie. Korkeuseroiltaan reitti ei myöskään ole yhtä tasainen. Kaarinasta Turkuun päin poljettaessa se ei haittaa, sillä alamäkiä on enemmän kuin ylämäkiä; toisin päin kuljettaessa matka saattaisi olla paikoin aika raskas poljettava.

Turun päässä Hämeentiellä on entisen Auranlaakson ABC:n kohdalla tietyömaa, jossa vähän saa pujotella päästäkseen takaisin reitille, mutta kaikkinensa oikein sujuva pyöräreitti tämäkin.

Helpot reitit

Työmatkapyöräilykokeilu on kokonaisuudessaan positiivinen kokemus. Yllätyin, miten tasaiset ja hyvät pyörätiet Kaarinaan kulkee. Opasteita oli molemmilla reiteillä runsaasti, joten ensikertalainenkaan ei voinut eksyä.

Reitit ajaa reiluun puoleen tuntiin, joten matka-aikakin on työmatkaksi kohtuullinen. Ja koska korkeuseroja ei juurikaan ole, voi matkan ajaa jotakuinkin hikoilematta – ja näin ollen suihku ja vaatteiden vaihto ei ole töissä pakollista. Vaikka takamus seuraavana päivänä hiukan kipeä onkin, todennäköisesti tulen pyöräilemään työmatkoja silloin tällöin jatkossakin.

Täällä kaarinalaiset pyöräilevät

 • Vastaajia pyydettiin kertomaan käyttämänsä reitit ja kertomaan niistä lyhyesti.
 • Auralaakson koulutie: työmatkareitti.
 • Kaarinantie: työmatkareitti ympäri vuoden. Hyvä reitti pyöräillä Kaarinan keskustaan.
 • Kairiskulma: hyvä työmatkareitti pyöräillä Turkuun
 • Keskusta: hyvä paikka pyöräillä ympäri vuoden. Kaarinan keskustan läpi pyöräillään matkalla töihin.
 • Krossi: työmatkareitti. Kauppareissu pyöräillen.
 • Littoistentie: hyvä pyörätie. Lähellä kotia. Kiva pyörälenkki, mukavan pituinen lenkki. Työmatka Turkuun. Kesällä rullaluistelua.
 • Littoistenjärvi: hyvät pyörätiet. Pyöräily järven ympäri perheen kanssa. Sopivat etäisyydet pyöräilyyn. Kaunista aluetta, rauhallista. Kesällä mukava pyöräillä järven rantaa.
 • Piikkiö: hyviä pyöräreittejä. Työmatkareittinä Piikkiö–Littoinen–Turku, Piikkiö–Kaarina. Pyörämatka kouluun.
 • Piispanristi: työmatkapyöräily Piispanristillä Kaarinan keskustaan. Työmatkapyöräily Piispanristi–Turun keskusta. Kaarinassa hyvät pyörätiet, tosin talvikunnossapitoa voisi parantaa.
 • Pyhän Kaarinan polut: maastopyöräily. Pyörämatkat harrastuksiin. Työmatkapyöräily. Hyvät tiet pyöräillä.
 • Uudenmaantie: hieno uusi kevyenliikenteenväylä pyöräilylle. Hyvät pyörätiet Piikkiöön, Lietoon, Turkuun jne. Helppo kulkea työmatka Kaarina–Turku pyörällä.
 • Voivala–Rauhalinna: hienot maisemat, kivat pyöräreitit. Sekä työmatkoja että virkistyspyöräilyä.
 • Hepojoki: rauhallinen pyöräleikki. Hyvät hiekkatiet. Legendaarinen pyörälenkki Lietoon asti. Hyvä lenkki, mutta harmi että ei ole valaistusta, voisi pyöräillä pimeälläkin.
 • Kuusiston linnanrauniot: mukava paikka pyöräillä, upeat maisemat. Kaunis luonto, sopivan lähellä. Linnanraunioille voisi tehdä kunnon pyörätien.
 • Toivonlinna: maalaismaisema, Arboretum. Kiva paikka, mutta pyörätie puuttuu.