Kaarinan koulut ja päiväkodit ylittämässä budjettinsa 2,5 miljoonalla eurolla

0

Kaarinalle ennustettiin elokuussa 3,2 miljoonan euron suuruista ylijäämää kuluvalle vuodelle, mutta todennäköisesti se tulee syödyksi Kaarinan kouluihin ja päiväkoteihin.

Kaarinan sivistyslautakunta saa ensi viikolla päätettäväkseen, pyydetäänkö Kaarinan valtuustolta tälle vuodelle 2,4 miljoonaa euroa lisämäärärahaa koulujen ja päiväkotien toimintaan sekä 100 000 euroa investointeihin.

Ylimääräisiä kustannuksia ovat aiheuttaneet ennen kaikkea varhaiskasvatuksen ostopalvelupaikat, joiden budjetti on ylittynyt yli 1,8 miljoonalla eurolla. Tämän vuoden talousarviossa oli varauduttu 925 ostopalvelupaikkaan, mutta yksityistä päivähoitoa onkin tarvittu 1031 lapselle. Lisäksi sekä ostopaikkojen hinta että alle 3-vuotiaiden eli kalliimpaa hoitoa tarvitsevien lasten määrä on kasvanut.

Lisäksi muualla peruskoulua käyvien kaarinalaisten kotikuntamenot kasvoivat 430 000 eurolla ennakoituun verrattuna. Opetusta järjestävä kunta saa oppilaan kotikunnalta kotikuntakorvausta, ja sekä oppilaiden määrä on kasvanut että maksun perusteet muuttuneet.

Hovirinnan koulutalon irtaimistoon oli varattu 800 000 euroa, mutta kilpailutuskierroksen jälkeen kävi ilmi, että summa jää vajaaksi 200 000 eurolla. Tälle vuodella investointirahaa tarvitaan lisää 100 000 euroa.

Hovirinnan ja Kuusiston päiväkotien uusien ryhmien perustamiseen tarvitaan vielä 100 000 euroa.

Jo aiemmin tänä vuonna sivistyslautakunnan budjettia on korotettu 185 000 eurolla oppivelvollisuuden pidentymisen kustannusten vuoksi sekä 30 000 eurolla kannustuspalkkioiden vuoksi.

Todennäköistä on, että lisäkustannuksia on tämänkin lisämäärärahapyynnön jälkeen edelleen tulossa. Valtuusto päätti keväällä palkata kaksi uutta määräaikaista koulukuraattoria, mutta heidän kustannuksensa eivät ole vielä selvillä. Toiveissa on, että valtiolta saataisiin erityisavustusta, joilla osa kuraattorien palkkakustannuksista katettaisiin.