Kaarinan uimarantojen kävijät vaihtuivat

0
Kuvan otti Voivalan rannalta Hannu Soon Kaarinan Kuvaajista.

Uimareita näkyy yhä harvemmin Kaarinan uimarannoilla, ainakin jos ihmisuimareista on puhe. Sen sijaan valkoposki- ja kanadanhanhien mielestä Kaarinan uimarannat ovat loppukesällä ja syksyllä oikein mukavia paikkoja oleilla.

– Alku- ja keskikesällä hanhia oli hieman vähemmän kuin aiempina vuosina, mutta viimeiset kaksi viikkoa hanhien määrä on kasvanut todella paljon, kertoo Kaarinan viheraluemestari Tiina Ranki.

Eniten hanhia on ollut Hovirinnan rannalla.

– Hovirinnan hiekka-alueita siivotaan monen työntekijän voimin useita tunteja joka aamu koko kesän. Pienikin hanhiparvi saa uskomattoman nopeasti aikaan hirveän sotkun.

Kaupungin kokemusten mukaan paras hanhien karkotin on aurinkoinen ja lämmin sää: silloin rannalla on niin paljon ihmisiä, että hanhet pysyttelevät kauempana.

– Lisäksi ruohoalueiden niittojen vähentäminen tai siirtäminen myöhempään syksyyn on vähentänyt hanhien mielenkiintoa rantaan. Myös yhteistyö koiranomistajien kanssa auttoi alkukesällä.

Kuukauden, parin päästä ranta hiljenee hanhistakin. Valkoposkihanhet muuttavat pois syys–marraskuussa, yleensä Brittein saarille ja Hollantiin. Ranki kertoo, että yleensä hanhien sotkuja on täytynyt siivota Kaarinan uimarannoilta useita tunteja päivässä pitkälle syyskuuhun.

Kuvassa näkyy valkoposkihanhia. Ne ja kanadanhanhet voi helposti sekoittaa toisiinsa. Ensin mainittu on kuitenkin rauhoitettu ja kuuluu Suomen luontoon, kun taas kanadanhanhi on riistalaji ja istutettu Pohjoismaihin 1930-luvulla. Valkoposkihanhen tunnistaa esimerkiksi siitä, että se on pienempi ja sen rinta on musta. Kanadanhanhella rinta on harmaa. Kummatkin tuottavat harmia uimarannoilla ulosteillaan ja ajoittain ärhäkällä käytöksellään.