Kaarinassa on havaittu läpäisytartuntoja rokotetuilla

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Koronaepidemia ei viime viikon ennätyslukemien jälkeen lähtenyt enää uuteen nousuun. Toisaalta tapauksia on yhä paljon. Positiivisen koronanäytteen antoi 38 kaarinalaista viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen.

– Tosin pelkkien tartuntalukujen katsominen ei enää kerro koko totuutta tilanteesta. Kyllä tilanne kokonaisuudessaan on rokotusten vuoksi nyt parempi kuin aiemmin, miettii Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen.

Valkeavuoren koulussa kaksi henkilöä sai loppuviikolla koronatartunnan. Altistuneita on noin 20.

Kaarinassa on THL:n mukaan ollut koko epidemian aikana yhteensä 759 koronatapausta.

Rokotusaikoja nyt paljon

Kaarinassa on ollut muutamia rokotettujen läpäisytartuntoja, eli rokotettu henkilö on sairastunut koronavirukseen. Heillä oireet ovat olleet lievät. Kaarinan harvat sairaalaan joutuneet ovat Arjosen mukaan olleet täysin rokottamattomia.

– Kaksi rokotetta suojaa todella hyvin vakavimmilta taudinkuvilta, Arjonen toteaa.

Koronarokotteita ja rokotusaikoja on nyt hyvin Kaarinassa saatavilla. Lisäksi pop up -rokotuspäiviä on yhä luvassa.

Seuraavat pop up -rokotuspäivät kaikille ovat huomenna keskiviikkona ja tulevana lauantaina.

– Esimerkiksi kakkosrokotteen voi hyvin nyt aikaistaa niin, että sen ottaa jo 8 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Ajan voi siirtää netissä tai tulla pop up -rokotuspäivään, vinkkaa Arjonen.

Kaupungin koronarokotuskeskus siirtyy kirkolta Kaarinan vanhalle virastotalolle eli Oskarintalolle ensi viikolla. Tiistaina 31.8. ja sen jälkeen rokotukset pidetään uudessa paikassa.

Rokotuspaikalle Oskarintalon toiseen kerrokseen pääsee rakennuksen Turun puoleisesta päädystä. Hissi ei ole täysin esteetön. Rokotuspaikan ovelta saa ohjeet, miten toimia, jos apuvälineet eivät mahdu hissiin.

Abeille kakkosrokote etukäteen

Abiturienteilla alkavat pian syksyn ylioppilaskirjoitukset. Rita Arjonen kertoo, että ne abiturientit, joilla on niukin naukin 8 viikkoa täyttymässä kakkosrokotteen ottamiseen, saavat tarvittaessa aikaistaa kakkosrokotteen ajankohtaa 1–3 päivällä.

Kaarinalaiset ovat Arjosen kokeman mukaan ottaneet aktiivisesti rokotteita, mutta 20–30-vuotiaiden kohdalla tilastoissa on yhä notkahdus. Heidän kannattaisi nyt käydä ottamassa rokotteensa.

72% kaarinalaisista on THL:n mukaan saanut ensimmäisen rokotteen. 49%:lla on myös kakkosrokote otettuna.

Kaarinassa viidenneksi eniten

Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan 245.

Asukaskohtainen määrä on tullut entistäkin lähemmäs Turun lukuja. Turussa ilmaantuvuusluku on 275.

Muissa naapurikunnissa epidemia on selvästi lievempi. Paraisilla ilmaantuvuusluku on 46, Paimiossa 55. Liedossa luku on 180.

Eniten koronavirusta liikkuu maakunnassa suhteessa asukasmäärään nyt Pyhärannassa (399) ja Vehmaalla (392). Kolmantena on Somero (276), neljäntenä Turku ja viidentenä Kaarina.

Pop up -rokotuspäivät Kaarinan kirkolla 25.8. klo 9–15 sekä 28.8. klo 9–15. Oskarintalolla pop up -rokotuspäivä 8.9. klo 9–15.30.