Kalevi Pirttijärven kolumni: Koulutusta, sano variksenpoika, kun vastatuuleen lensi

0

Hyvä mieli aamulla on alkeet onnelliseen päivään.

Ihmisellä pitää olla valmiutta vastaanottaa uuden päivän haasteet. Toisen ihmisen arvostus ja toiselle osoitettu hyvän mielen ilmaus saa hänetkin yhtymään elämän leikkiin mukaan. Jo pelkkä hymykin todella kirkastaa päivän ja kohentaa mielialan. Iän myötä toisen ihmisen arvostaminen kohenee, kun saman ikäiset ystävät vähenee.

Ystävällinen tarinointi onkin sitten jo kestohoitoa ja tuo mahtavan fiiliksen päivälle. Suu puhuu kaiken sen, mitä sydän haluaa. Hyvän mielen vaikutus on moninkertainen pelkkään moikkaukseen verrattuna, väheksymättä sitäkään. Tekisi mieleni sanoa kuin sen entisen huutokauppameklarin: Avautukaamme! Tosin hän lisäsi siihen: Niin suut kuin rahapussitkin.

Jaa, että rakkaus. Sehän se vasta veijari onkin. Sitä ei pidä säästellä, kun kohdalle sattuu. Se jyllää kaikissa ikäluokissa. Antaa palaa, sillä sen vaatimattomat vammat paranevat silittämällä. Kyllä se kytee, vaikka kohde ei aina olisi näköpiirissäkään.

Kerron, kuinka minulle kerran sattui pieni lapsus, kun yritin nokkelasti ohittaa etäisyysongelman. Kirje oli jäänyt vastaamatta, ja hätäpäissäni muistelin hänen syliään. Siteerasin näin Aaro Hellaakoskea : Sul on paksut reidet ja pyöreä ruho. // Käy siitä alati lämpimän uho. // Kun painautuu sen kylkeen. // On kuin vieressä hylkeen.

”Korppuja” tuli vastaukseksi ja ilmoitus, että välimatkaa ei tarvitse lyhentää. Koetin korjata ajatelmiani ja lupasin viedä hänet ulkomaanmatkalle – toisin takaisinkin, jos rahat riittävät. Vastaukseni oli ilmeisesti sivulauseen verran liian pitkä. Suhde jäi lyhyeksi kuin Nooan ongella käynti (hänellähän oli vain kaksi matoa).

Kyllä rakkaus on raakaa vieläkin. Tosin se ei enää revi vaatteita päältä. Ennen oli vaikeaa olla uskollinen. Nyt vanhana on vaikeaa olla uskoton.

Elämämme on vieläkin täynnä valintoja, ja meidän pitäisi saada ne järjestykseen. Minut saa surulliseksi ylimielisyys ja kyynisyys. En voi ymmärtää toisen ihmisen ajattelematonta halveksimista. Teen loppuelämästä omanlaiseni, josta ei rakkaus tule puuttumaan. Tiedän kyllä putoavani silloin tällöin kyydistä, sillä maapallon liike on 30 kilometriä sekunnissa.

Pitää vaan muistaa, että vaikka ihminen on 65-prosenttisesti vettä, ei siitä ole tulipalossa mitään apua. Nahkani kyllä rypistyy muutenkin, mutta onneksi se on sisäpuolen kanssa eri paria.

Kalevi Pirttijärvi