Kohtasitko inventoijan? Rakennuskannan kartoitus valmistuu tänä syksynä

0
Kaarinassa Koriston rantatiellä on uudempaa arkkitehtuuria.

Kaarinan kaupunki tekee parhaillaan rakennetun kulttuuriperinnön inventointipäivitystä. Työ tehdään yhteistyössä Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon kanssa.

Rakennusinventoija Nina Rauhala alkoi jo viime vuoden huhtikuun lopulla inventoida Piikkiön osayleiskaava-aluetta ja kuvasi paljon muun muassa 1940–1950-lukujen rakennuksia. Sen jälkeen päätettiin inventoida muutakin Kaarinaa.

Rauhala käy Kaarinassa läpi vanhoja inventoituja kohteita, tekee alueinventointeja ja valokuvaa – pääasiassa ulkopuolelta – vanhoja ja uusia rakennuksia ja kiinteistöjä.

Hän ottaa alueilta yleiskuvia rakennuksista ja katunäkymistä. Hän pyrkii kartoittamaan kullekin alueelle tyypillisen rakennuskannan ja sen iän. Vanhoissa kohteissa myös haastatellaan asukkaita ja selvitetään asutushistoriaa.

Valokuvat ja inventoinnit laitetaan museon MIP-informaatioportaaliin.

Kevään ja kesän aikana Kaarinassa on inventoitu muun muassa Hiiskanmäkeä, Teerimäkeä, Piispanristiä, Rauvolaa, Lemunniemeä, Hantuntietä rannan osalta ja Koriston rantatietä. Myös osa Kuusistoa on inventoitu.

Elokuussa Kuusiston inventoiminen jatkuu. Rauhala arvioi Kaarinan inventoinnin olevan valmis tämän vuoden lokakuun lopussa.

Rakennetun kulttuuriperinnön inventointi kuuluu osana kaupunkien tekemiin perusselvityksiin. Edelliset inventoinnit on tehty Kaarinassa vuosina 1982 ja 1985 sekä viimeksi 2000-luvun alkupuolella.

Teksti ja kuvat Anna Keränen