Mielipitei: Miten Kaarinan keskustan kevyen liikenteen väylillä kuuluisi kulkea?

0
Sekava järjestely kevyelle liikenteelle on esimerkiksi Aittakadun ja Pyhän Katariinan tien risteyksessä.

Vuoden verran keskustassa asuneena ihmettelen Pyhän Katariinan tien molemmin puolin olevaa pyörä/jalankulkuväylää.

Väylä on merkitty yhteiseksi sekä pyöräilijöille että jalankulkijoille, mutta ydinkeskustassa on molemmin puolin pätkä, jossa molemmille on merkitty omat puolikkaansa. Näillä pätkillä on pyöräkaista asfaltoitu ja kävelykaista kivetty. Jos merkintöjä haluaa noudattaa kirjaimellisesti, joutuu muuttamaan kulkulinjaansa, jolloin on vaarana joutua pyöräilijän yliajamaksi.

Itse olen alkanut kävellä aina oikeata reunaa merkeistä piittaamatta. Tuntuu turvallisemmalta.

Kenenkähän keksintö tämä lienee, ja mikä on ollut perusteena tällaiselle hölmöilylle?

Esa Aittokallio

Jalankulkuväylät on rakennettu tilkkutäkkinä, mutta tilannetta korjataan


Vastaus Esa Aittokalliolle.

Kiitos aiheellisesta kysymyksestä. Pyhän Katariinan tien varren jalankulku- ja pyöräväyliä on rakennettu lähivuosien aikana erillisinä pieninä palasina ympäristön rakentumisen mukaan. Tämän vuoksi loogisuus ja selkeys väylien merkinnöissä on päässyt valitettavasti katoamaan. Kulku liikennemerkkien ja -sääntöjen mukaan onkin nyt vaikeaa ellei mahdotonta. Parannuksia on suunniteltu, ja kaupunki pyrkii selkeyttämään tilanteen syksyn aikana.

Pyhän Katariinan tien eteläpuolen väylä tulee olemaan eroteltu Kyynäräkadun ja Hovirinnantien välillä siten, että jalankulku on kerrostalojen puolella ja pyöräily ajoradan puolella. Tähän erotteluun päädyttiin, jotta pyöräily olisi turvallisempaa ja sujuvampaa, kauempana portaista ja parkkihallien rampeista. Jalankulkijat taas kulkevat lähempänä kerrostalojen ja liikkeiden sisäänkäyntejä. Liikennemerkit vaihdetaan tämän mukaisiksi ja asfalttiosuuksillekin merkitään viiva kulkumuotojen kaistoja erottamaan. Väylälle tulee mahdollisesti myös maalattuja tiemerkintöjä selkeyttämään tilannetta.

Pyhän Katariinan tien pohjoispuolen eli Oskarinaukion puolen väylä tulee olemaan kokonaisuudessaan yhdistetty jalankulku- ja pyörätie Paraistentien ja Hovirinnantien välillä, eli siinä kulkumuotoja ei jatkossa erotella. Liikennemerkit korjataan tämän mukaisiksi.

Pohjoispuolen väylään tulee tulevina vuosina vielä muutoksia Oskarinaukion uusien kerrostalojen rakentumisen edetessä. Siksi sieltä ei tässä vaiheessa poisteta vanhoja jalankulkuväylän kiveyksiä.

Molempien puolien väylät ovat kaksisuuntaisia, kuten kaikki muutkin jalankulku- ja pyörätiet Kaarinassa. Uuden tieliikennelain vaatimia kaksisuuntaisuudesta ilmoittavia lisäkilpiä asennetaan kaikkien pyörätiemerkkien alle tulevien vuosien aikana.

Elise Tuomola

Kaarinan kaupunki, infrasuunnittelu