Pääkirjoitus: Kaarinan väkimäärä karkaa käsistä

0

Kaarinan väkiluku kasvaa tänä vuonna kolminkertaista tahtia verrattuna siihen, mihin kaupungin palvelut pystyisivät joustavasti sopeutumaan eikä selvää käännettä ole näköpiirissä (s. 16). Jos jo nyt päiväkotien, koulujen ja terveyskeskuksen seinät pullistelevat ja poikkeusjärjestelyitä tarvitaan, jotta paikkoja ja aikoja riittäisi kaikille, millainen kaaos ja ruuhka on odotettavissa jatkossa?

Itse kasvoin Kaarinassa 1970- ja 1980-luvulla, jolloin Kaarinassa kamppailtiin samojen ongelmien kanssa. Seitsemännen luokan kävin Veitenmäessä – nykyisessä Valkeavuoren koulussa – joka silloin oli Kaarinan ainoa yläaste. 300:lle oppilaalle mitoitettuihin tiloihin oli ahdettu yli 700 pahimmassa teini-iässä olevaa nuorta. Se vuosi oli karmea, enkä toivo kenellekään nuorelle samanlaista yläkoulun aloitusta.

Viime vuonna Kaarinaan muutti yli 2600 uutta asukasta. Minut tämä määrä hätkähdytti: uusien kaarinalaisten määrä oli samaa luokkaa kuin koko Sauvossa tai Vehmaalla on asukkaita.

Jos väestönkasvu jatkuu nyt samanlaisena kuin ensimmäisenä puolena vuotena ja muualta muuttaneiden suhteellinen osuus pysyy viime vuoteen verrattuna suurin piirtein samana, Kaarinassa voi laskea olevan tämän vuoden lopussa yli 4000 toisista kunnasta Kaarinaan tullutta uutta asukasta. Määrä vastaa sitä, että koko Auran asukkaat olisivat muuttaneet Kaarinaan yhden vuoden aikana, tai sekä Oripään, Marttilan että Kustavin asukkaat yhdessä.

Kovin mukavia seurauksia tuskin on luvassa, kun yhteen laitetaan tuhansia ihmisiä, jotka eivät tunne toisiaan ja joilla ei ole siteitä ja tukiverkkoa täällä ennestään ja samaan aikaan perhe- ja mielenterveyspalvelut laahaavat jäljessä ja tarjolla on ei-oota. Kaarina on tottunut pitämään ovet sepposen selällään uusille asukkaille, mutta pitäisikö sittenkin jossain kohtaa painaa jarrua? Vai saadaanko kaikki Kaarinan palvelut pysymään tämän väestönkasvun perässä?

Maria Kesti