Pääkirjoitus: Pyörävarkaita liikkeellä

0

Kaarinassa omaisuusrikosten määrä on noussut vuodessa yli 50 prosentilla. Veikkaan, että aika suuri osa näistä tuhannesta tehdystä omaisuusrikoksesta on polkupyörävarkauksia. Veikkausta vahvistaa somepostaus, jonka huomasin juuri tätä kirjoittaessani: Piikkiön ilmoitustaululla Facebookissa varoitellaan Kirismäessä liikkuvista pyörävarkaista, jotka ovat varastaneet jo useamman polkupyörän alueelta.

Meidän nelihenkinen perheemme on joutunut pyörävarkaiden kohteeksi useaan kertaan viime vuosien aikana. Viimeisen kymmenen vuoden aikana perheeltämme on varastettu yhteensä kuusi polkupyörää, joista kaksi viimeistä viime vuoden aikana.

Koska pyöriämme on lähtenyt varkaiden matkaan useaan otteeseen, jankutamme lapsillemme jatkuvasti pyörien lukitsemisen tärkeydestä. Tämän kuopuksemme myös oppi kantapään kautta, kun hiukan ennen kesälomaa hän huomasi lukitsemattoman polkupyöränsä hävinneen koulun pihasta. Iltapäivän suru onneksi vaihtui illalla iloksi, kun naapurin poika oli bongannut esikoisemme pyörän koulumatkan pusikosta ja toi sen kotiovellemme. Ilmeisesti tällä kertaa asialla ei ollut ollut varsinainen varas, vaan väsyjalkainen koululainen, jolle oli kelvannut lukitsematon pyörä.

Yhtä hyvä tuuri ei käynyt minun pyöräni kanssa. Eräänä aamuna kotoa lähtiessäni huomasin, että kotipihamme pyörätelineessä oli pyörän tilalla vain pihdeillä katkaistu lukko. Vaikka menetetyn pyörän arvo ei ollut suuren suuri ja vakuutus kattoi siitä osan, jäi tapauksesta kuitenkin inhottava olo: joku oli hiippaillut pihallamme keskellä yötä ja vienyt pyörän aivan makuuhuoneemme ikkunan alta, vain puolen metrin päästä nukkuvista päistämme.

Tästä lähtien säilytämme pyörämme paitsi lukossa, myös lukitussa varastossa. Lisäksi aina uuden pyörän ostettua otamme valokuvat pyörien runkonumeroista, joiden kautta varastetut pyörät on helpompi jäljittää – ja jos silti joutuu polkupyörärikoksen uhriksi, kannattaa muutaman päivän kuluessa varkaudesta selailla netin käytettyjen pyörien myyntipalstoja.

Jaana Pakarinen