Pihlajanmarjojen aika

0
Juhani Peltosen kuva pihlajanmarjoista Littoistenjärvellä.

Pihlajanmarjat ovat punertuneet ja nyt kauneimmillaan. Jos marjoja haluaa syödä, niitä voi periaatteessa poimia lokakuuhun asti. Tosin linnut ehtivät usein ensin.

Pihlajanmarjat ovat monille linnuille tärkeää ravintoa, ja hyvinä pihlajanmarjavuosina muuttolinnut pysyvät pidempään syksyllä Suomessa.

Pihlajanmarjojen maku on ihmisten mielestä yleensä tyrmäävä. Marjat antavat kuitenkin sopivaa potkua esimerkiksi omenahilloon tai -mehuun. Marjoista voi myös tehdä omenoiden kanssa vispipuuroa, tai pihlajanmarjoja voi sekoittaa leipä- ja kuivakakkutaikinaan tai smoothien joukkoon. Jotkut ovat tehneet pihlajanmarjoista toffeetakin. Karvas maku pehmenee, kun marjat pakastaa ensin.

Pihlajanmarjat voivat raakoina ärsyttää vatsaa, miksi niitä aiemmin luultiin myrkyllisiksi. Marjoissa on runsaasti kuitua, C-vitamiinia ja flavonoideja.

Kuva pihlajanmarjoista on Littoistenjärveltä, verkatehtaan puoleiselta rannalta. Sen otti Juhani Peltonen viime perjantaina aikaisin aamulla.

– Vesisademyrsky oli tulossa, ja ehdin juuri sen alta pois, hän kertoo.

Hänen näyttäviä kuviaan on usein ihailtu Kaarina-lehdessä. Hän käy usein aikaisin aamulla ennen töihiinmenoa ottamassa luontokuvia.

– Vaimo ihmettelee, miksi käyn joka aamu samat nurkat läpi, mutta maisemat ovat joka kerta erilaiset, hän naurahtaa.