Rikosten määrä kasvoi viime vuonna Kaarinassa merkittävästi – Useita kiristyksen yrityksiä

0

Kaarinassa tehtiin rikoksia viime vuoden aikana yhteensä 2558. Määrä oli kasvanut merkittävästi, vuodessa 48%.

Edeltävinä vuosina rikoksia on tehty vuosittain vain 1600–1800 kappaletta. Yli kahdentuhannen oli päästy viimeksi vuonna 2015.

Luvut tarkoittavat käytännössä, että jokaisena vuoden päivänä Kaarinassa tehdään 7 rikosta.

Esimerkiksi Turussa rikoksia tehdään päivittäin 68, Raisiossa Kaarinan lailla 7, Liedossa ja Paimiossa 3 ja Paraisilla 2. Toisaalta kuntien koot ovat hyvin erilaisia, joten näiden lukujen perusteella kuntia ei kannata suuremmin verrata toisiinsa. Paremmin kunnan rikosmäärästä pääsee jyvälle, kun rikosten määrän suhteuttaa asukaslukuun.

Jokainen kaarinalainen tekee vuodessa keskimäärin 0,07 rikosta vuoden 2020 perusteella. Määrä on vain puolet turkulaisiin verrattuna ja samaa luokkaa esimerkiksi Liedon kanssa. Kaarinan viime rikosvuosi ei siis näytä huolestuttavalta muihin kuntiin verrattuna.

Useita kiristyksen yrityksiä

Rikosten kokonaismäärää kasvatti ennen kaikkea omaisuusrikosten lisääntyminen. Niitä tehtiin Kaarinassa viime vuonna pyöreä tuhat. Määrä kasvoi huimat 52%:lla edellisestä vuodesta, jolloin näitä rikoksia tehtiin 656. Myös parina edeltävänä vuotena omaisuusrikoksia oli reippaasti vähemmän kuin nyt.

– Omaisuusrikosten määrän nousulla on aika selvä tekijä, syksyllä 2020 tapahtunut Vastaamon tietomurto, kertoo Katri Kurkela Lounais-Suomen poliisista.

– Kiristyksen yritys lasketaan omaisuusrikoksiin. Kaarinan lisäksi omaisuusrikosten määrä nousi Vastaamon tapauksen takia koko Lounais-Suomessa.

Liikennerikoksia runsaasti

Omaisuusrikosten lisäksi liikennerikoksia oli paljon: niitä oli ennätyksellisen paljon, 839. Edeltävinä vuosina liikennerikoksia on ollut vuosittain vain 550–650.

Liikennerikkomuksia, joita ei tässä artikkelissa ole laskettu mukaan Kaarinan rikosten kokonaislukuun, oli 480. Liikennerikkomusten määrä oli romahtanut: vuotta aiemmin liikennerikkomuksia Kaarinasta oli kirjattu poliisin tilastoihin kaksinkerroin, sitä aiemmin kolminkerroin.

Liikennerikkomusten määrän väheneminen ei yleensä tarkoita, että liikenteessä olisi käyttäydytty aiempaa viisaammin vaan että poliisi on valvonut liikennettä Kaarinassa aiempaa vähemmän. Katri Kurkela kuitenkin torppaa tämän käsityksen ja kertoo, että vuoden 2020 liikennerikkomusten tilastot eivät ole vertailukelpoisia aiempiin vuosiin.

Tieliikennelaki ja samalla poliisin tilastointi muuttui kesäkuussa 2020. Aiemmin liikennerikkomusten tilastoihin kirjattiin myös lievimmät, alle 20 km/h ajetut ylinopeudet, mutta kesäkuun jälkeen näitä ei enää ole tilastoitu mukaan.

Kurkela kommentoi, että vakavampien eli liikennerikosten määrän nousu tilastoissa viittaa siitä, että liikennevalvontaa on tehty viime vuonna selvästi enemmän kuin aiemmin.

Henkirikosten määrä pysyi samana

Henkeyteen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia oli viime vuonna 137, mikä on melko samoissa lukemissa kuin aiempinakin vuosina. Seksuaalirikoksia oli 17. Viranomaisia oli vastustettu 35 tapauksessa.

Huumausainerikoksia oli 139, saman verran kuin viime vuonna. Aiempiin vuosiin verrattuna määrä on kuitenkin kasvanut nopeasti. Esimerkiksi vuonna 2015 huumausainerikoksia oli vain 82.

Oheisiin faktalaatikoihin on laskettu mukaan rikoslakirikokset eli esimerkiksi omaisuusrikokset, henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset sekä liikennerikokset. Sen sijaan luvuissa ei ole mukana vähäisempiä rikoksia, kuten liikenne-, ajoneuvovero- tai kalastusrikkomuksia.

Rikoksia Kaarinassa

 • Vuonna 2020: 2558 kpl
 • Vuonna 2019: 1734 kpl
 • Vuonna 2018: 1621 kpl
 • Vuonna 2017: 1677 kpl
 • Vuonna 2016: 1832 kpl
 • Vuonna 2015: 2104 kpl

Rikoksia vuodessa asukasta kohti

 • Turussa 0,13 kpl
 • Paimiossa 0,11 kpl
 • Raisiossa 0,10 kpl
 • Kaarinassa 0,07 kpl
 • Liedossa 0,06 kpl
 • Paraisilla 0,05 kpl
 • Sauvossa 0,05 kpl