Rujokin sipuli kasvaa kauniiksi hyvässä kasvupohjassa: Tule istuttamaan Kaarinan kirkolle kukkasipuleita

0
1.9. Kaarinan kirkolla istutetaan kukkasipuleita diakonien Mia Virtasen, Tamara Partasen sekä kuvasta puuttuvan Anu Aarnivalan johdolla.

– Kun vain on hyvä kasvupohja, rujostakin sipulista kasvaa kaunis kukka. Samalla tavalla ihmisen elämä voi koheta, kunhan vain on hyvät kasvun edellytykset. Lisäksi tarvitaan ravintoa ja lämpöä, diakoni Tamara Partanen kuvaa.

Diakonit auttavat työssään ihmisiä kasvamaan ja kukoistamaan, niinpä kukkasipulit sopivat hyvin diakonian viran päivän teemaksi, Kaarinan seurakunnan diakonityöntekijät Tamara Partanen ja Mia Virtanen kertovat.

1.9. juhlitaan valtakunnallista D-day:tä eli diakonian viran päivää. Päivän tarkoituksena on tuoda diakonien työtä ihmisille tutuksi. Kaarinassa päivää on juhlittu useampana edellisenä vuotena. Tänä vuonna päivän ohjelmassa on kukkasipulien istutus. Partanen ja Virtanen ovat yhdessä järjestämässä tapahtumaa Kaarinan seurakunnan kolmannen diakonin, Anu Aarnivalan kanssa.

– Kuka tahansa saa tulla istuttamaan sipuleita. Paikalle voi tulla vain piipahtamaan, mutta saa jäädä myös halutessaan pidemmäksi aikaa seurustelemaan, Partanen kertoo.

Eri kukkiaKukkasipuleita on varattu istutettavaksi yhteensä 100–150 kappaletta. Sipulit on tarkoitus istuttaa Voudinkadun varteen, kirkon edustalle, tuhkapensaiden alle.

Sipuleista kasvaa ensi kesänä sitten monenkirjava kukkaistutus. Diakonit laittavat sipulit samaan koriin, josta jokainen istuttaja saa satunnaisen kukan sipulin. Keväällä yllätyksenä nähdään, mitä kukkia sipuleista kasvaa.

– Kun ne keväällä kukkivat, niin ei voi osoittaa, että juuri tuon kukan olen minä istuttanut, mutta näin jokainen voi olla osallistumassa yhteisen hyvän luomiseen, diakonit kuvaavat.

Ihmiset kohdataan yksilöinäPartanen ja Virtanen kertovat, että diakonin työ tunnetaan melko hyvin, mutta välillä voi tulla väärinkäsityksiäkin.

– Monelle on uutta, että diakoniatyöntekijät ovat ammattilaisia, joilla on sosiaalialan tai terveydenhuollon koulutus, emmekä ole vain satunnaisia hyväntekijöitä. Jos ammattinimike olisi ennen käytössä ollut seurakuntasisar tai nykyaikaisempi kirkon sosiaalityöntekijä, niin se saattaisi kertoa ihmisille enemmän, he pohtivat.

He kertovat, että diakoniatyön kautta kirkollisverojen maksajat voivat olla myös osaltaan tekemässä hyvää.

– Joskus kuulee, että ”en halua maksaa kirkollisveroa”. Voihan ajatella, että kirkollisverolla ehkäistään huono-osaisuuden pahenemista, Partanen sanoo.

Erityisesti nyt korona-aikana diakonit ovat työssään törmänneet huono-osaisuuteen.

– Esimerkiksi taloudellisia haasteita on ollut niin yrittäjillä, ravintola-alojen työntekijöillä, pätkätyöläisillä kuin yksinhuoltajillakin. Diakoniatyössä tärkeää on aina kohdata ihmiset yksilöinä, eikä kenenkään tilannetta arvoteta tai verrata kehenkään muuhun, he tähdentävät.

Kukkia juhlavuodeksiDiakonien virkapukuun kuuluva paita on vihreä, mikä kuvaa kasvua ja uudistumista. Liturgisena värinä vihreä kuvaa toivoa. Kukkasipuleiden istutus sopii tässäkin mielessä hyvin diakonian viran päivän viettoon.

– Kun mietimme päivän ohjelmaa, huomiota piti ottaa myös koronatilanteeseen. Kukkasipuleiden istutus on koronaturvallista, ulkona tapahtuvaa toimintaa. Kukkivat kukat kuvaavat myös toivoa korona-ajassa, diakonit sanovat.

Korona-aika on istutustapahtumassa huomioitu myös siten, että tarjoilua ei järjestetä. Istuttajille tarjotaan kertakäyttöhanskoja ja maskeja, joita voi tarvittaessa käyttää.

Kukkasipulit kukkivat ensi keväänä ja toivottavasti myös useana seuraavana keväänä.

– Ensi vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta diakonian virkaan vihkimisestä. Siksi tällä istutuksella on myös eteenpäin katsova tavoite, että sipulit kukkivat silloin vietettävän diakonian juhlavuoden kunniaksi, Virtanen ja Partanen sanovat.

1.9. D-day – diakonian viran päivä. Kukkasipuleiden istutusta Kaarinan kirkolla kello 10–13.