Tähän saa maalata: Kaarinaan perustettiin kolme graffitiseinää

0
Kulttuurituottaja Maija Leino odottaa mielenkiinnolla ja jännityksellä, milloin ensimmäiset graffitit ilmestyvät tarkoitusta varten pystytetyille seinälle. Kuva otettiin viime viikolla.

Valkeavuoren koulun vanhan liikuntahallin seinä hohti perjantaina puhtaan valkoisena. Kulttuurisihteeri Maija Leino jännitti, milloin seinään ilmestyvät ensimmäiset graffitit. Tässä tapauksessa yllätys olisi mieluinen.

Kaarinaan avattiin äskettäin kolme uutta graffitiseinää  – siis paikkaa, joihin saa luvallisesti maalata graffiteja.

Valkeavuoren lisäksi uudet graffitiseinät löytyvät Piikkiön yhtenäiskoululta ja Littoisista Kotimäen koulun suojellun kaivorakennelman seinästä. Jälkimmäiseen saatiin Leinon mukaan Museoviraston lupa, sillä ehdolla, että alkuperäinen seinä päällystetään vanerilla.

Ajatus graffitiseinien rakentamisesta on lähtöisin Vasemmistoliiton valtuustoaloitteesta. Aloitteessa kaivattiin Kaarinaan paikkoja, joissa kuntalaisilla olisi mahdollisuus ilmaista vapaasti itseään. Taustalla on myös ajatus siitä, että graffitiseinät vähentäisivät tarvetta töhriä esimerkiksi julkisten rakennusten seiniä.

Kaarinassa graffitiseinät sijoitettiin koulujen läheisyyteen, mutta tarkoituksena on, että ne ovat kaiken ikäisten kuntalaisten käytössä. Halutessaan graffitiseinään saa Leinon mukaan käydä taiteilemassa vaikka lyijykynällä tai sormiväreillä.

– Ainoa sääntö on, että graffiteja saa maalata vain niille varatuille alueelle. Graffitit saavat mennä toistensa päälle, mutta kenenkään toisen teosta ei saa turhaan sutata, Leino ohjeistaa.

Seinään kiinnitetyissä säännöissä todetaan myös, että tyhjät purkit pitää viedä pois ja graffitiseinän ympäristö on pidettävä muutenkin siistinä, muuten graffitiseinät puretaan.

Vapaasti ja omalla tyylillä

Valkeavuoren koulun graffitiseinä tulee häviämään siinä vaiheessa, kun uuden kampusalueen rakennustyöt etenevät ja vanha liikuntahalli puretaan.

Alkuperäisenä ajatuksena oli toteuttaa graffitiseinät kolmiseinäisinä vanerikolmioina, mutta lopulta sellainen päädyttiin rakentamaan vain Piikkiöön. Leino on tyytyväinen, että graffitiseinissä pystyttiin hyödyntämään olemassa olevia rakennuksia.

– Minusta on iloinen asia, että purettava rakennus pääsi vielä tällaiseenkin käyttöön. En tiedä, milloin rakennus puretaan, mutta kyllä siihen vielä monet graffitit ehtii maalata, hän lupaa.

Toteutusratkaisu näkyy myös kustannuksissa. Alustavassa arviossa rakentamiskustannus oli 2000 euroa seinää kohden, mutta grafittiseinien kiinnittäminen valmiisiin rakenteisiin vähensi Kotimäessä ja Valkeavuoressa suunnitellun työn ja materiaalin määrää. Lopulliset kustannukset eivät ole vielä Leinon tiedossa.

Graffiteilla on ollut negatiivinen kaiku, mutta suhtautuminen taidemuotoon on muuttumassa. Viime vuosina moniin Suomen kuntiin on perustettu paikkoja, joissa graffiteja saa maalata laillisesti.

Perinteinen graffiti perustuu aina kirjaimiin, kuten tekijän nimikirjaimiin tai tagiin, mutta tyylisuuntia ja tehokeinoja on monia.

Kaarinassa on ollut suunnitelmissa järjestää tapahtuma, jossa graffititaiteen asiantuntija voisi opastaa graffiteista kiinnostuneita. Lähtökohtana kuitenkin on, ettei graffiteja maalatessa tarvitse kärsiä suorituspaineista.

– Emme tarkoituksella kutsuneet asiantuntijaa paikalle avajaisiin, koska haluamme antaa mahdollisuuden vapaaseen ilmaisuun ja nähdä, miten seinät kehittyvät nuorten omilla ehdoilla, Leino perustelee.