Tehtaalle jälleen

0
Eilalla on omat konstit ajaa liian innokkaat kävijät pois naisten talosta Satulinnasta. Kuvassa Velma Jääskeläinen ja Ari Matikainen.

Littoisten historiallisessa verkatehdasmiljöössä järjestetään taas tuttuun tapaan elokuisia Verkamatkoja ja Verkalenkkejä.

Verkamatkoilla eli draamallisilla opastuskierroksilla käydään neljänä päivänä elokuussa. Kävelykierroksella tutustutaan historiallisen alueen rakennuksiin, työhön ja elämänmenoon. Kohtaukset on dramatisoitu 1950-luvulta verkatehtaan työntekijöiden muistojen perusteella, ja mukana on kylän lapsia ja muuta väkeä. Ensimmäinen tämän kesän verkamatka pidetään huomenna tiistaina.

Verkalenkillä kierretään kulttuurihistoriallisen tehdasalueen lisäksi Littoistenjärven rantamilla. Lisäksi Kyläyhdistys Emma ja Anselmi ry järjestää tilauksesta opastuskierroksia kutoja-Emman kanssa.

Littoisten verkatehtaan alue on yksi Suomen parhaiten säilyneistä tehdasmiljöistä vanhoine työläistaloineen ja patruunanlinnoineen. Se perustettiin Suomen ensimmäisten teollisuuslaitosten joukossa vuonna 1823, ja se oli toiminnassa vuoteen 1969. Tehtaan ympärille kehittyi vilkas kyläyhteisö. Suurimmillaan alueella asui tai työskenteli yli tuhat ihmistä.

Verkamatkoja on vedetty vuodesta 2005. Kierrokset muuntuvat vuosittain. Kaikki verkakierrokset ovat maksullisia, mutta alle 18-vuotiaat pääsevät mukaan ilmaiseksi.

Verkamatkat 3.8.–15.8. Verkalenkki 11.8. Lisätietoja saa Kyläyhdistys Emma ja Anselmilta.