Testattu: Ruovikot sai nopeasti nurin kaislaviikatteella

0
Työn tulosta. Rantalaidunnuksen loppumisen ja vesien rehevöitymisen vuoksi ruovikot leviävät nykyään aggressiivisesti, ja niiden kasvua kannattaa rajoittaa. Ne sekä yksipuolistavat lajistoa että estävät rantojen virkistyskäyttöä.

Kaarina-lehti testasi keväällä kaislaviikatetta ruovikon poistamiseen ja kertoi kokemuksista 2.6.2021 ilmestyneessä kesälehdessä. Niittämisen oikeaksi ajankohdaksi osoittautui heinä-elokuu, joten kunnolla tositoimiin ei silloin vielä ryhdytty.

Nyt, heinä-elokuun taitteessa ruovikkoa lähdettiin niittämään uudelleen.

Vesi oli lämmin ja kirkas, enkä laittanut kahluuhousuja jalkaan. Sen sijaan kahlasin veteen vesikengät jalassa. Aiempaa ikävää kokemusta on siitä, miten syviä haavoja katkaistut ruo’ot tekevät jalkapohjiin, jos niiden päälle astuu.

Sitten ryhdyttiin työhön.

Ison alan niittäminen viikatteella osoittautui kevyemmäksi ja hauskemmaksi työksi kuin kevään ensikokeilujen perusteella olin odottanut. Mitä syvemmällä vedessä olin, sitä tehokkaammin viikate niitti: kaisla-armeijat kaatuivat lakoon yhdellä heilautuksella, ja koko työ oli puolessa tunnissa valmis. Sormet syyhysivät lähteä niittämään enemmänkin.

Sen sijaan kuivalla maalla ja matalassa, parin senttimetrin syvyisessä vedessä niittäminen oli turhauttavaa ja tehotonta. Samaa kohtaa sai huitoa lukuisia kertoja, ja silti kaislat ainoastaan kumartelivat ja nousivat takaisin pystyyn. Kuivalla maalla jokin toinen työkalu, kuten trimmeri, tarvitaan, tai täytyy odottaa sitä, että vesi on korkealla. Viikate vaikuttaa vaativan veden vastusta toimiakseen.

Varret jätin toistaiseksi veteen ja odotan, että meri haravoi ne rantaan ennen kuin nostan ne pois aaltojen ulottuvilta. Meren armoille niittojätettä ei kannata jättää: ruovikko ottaa pohjamudasta käyttöön fosforia ja typpeä, ja jos varret jätetään maatumaan mereen, vesi rehevöityy ja kärsii aiempaakin enemmänkin sinilevästä.

Ruovikko niitetään mahdollisimman läheltä pohjaa heinä-elokuussa, kun ruo’on juuret ovat köyhimmillään.

Aiempi artikkeli löytyy täältä.