Tulevaisuuden valinta, joka ei häiritse naapurustoa: Kaarinalaismopoilijat testasivat sähköskootteria

0
15-vuotiaat valkeavuorilaiset Emil Kurki, Martin Stratos, Kenan Nisula ja Aleksi Helle yllättyivät positiivisesti sähköskootterin ominaisuuksista. He eivät kuitenkaan vaihtaisi sähkökulkuvälineeseen omaa mopoaan, koska omaan ajokkiin on ajan myötä luotu vahva tunneside.

Sähköskootterit ja -mopot ovat jääneet melko tuntemattomaksi alueeksi nuorison keskuudessa, vaikka sähkökulkuvälineet ovat olleet jo pitkään kovan keskustelun aiheena.

Kaarinalaiset, 15-vuotiaat mopoilijat Martin Stratos , Kenan Nisula , Emil Kurki ja Aleksi Helle pääsivät kokeilemaan Bike & Boat Worldissa Niu M+ Lite -sähköskootteria. Kokemus yllätti nuoret. Olisiko tässä vastaus sekä äänettömiin öihin että entistä tyytyväisempiin tielläliikkujiin?

Unohtumaton ensivaikutelmaNeljä poikaa seisoskelee parkkipaikalla, mopot järjesteltynä yhden parkkiruudun sisälle. Liikkeen myyjä Santeri Vuori kertaa nopeasti sähköskootterin toiminnot ja ajaa ajoneuvon ovesta ulos. Ensimmäinen mopoilija kaasuttaa pihasta kannustusten saattelemana ja muut jäävät odottamaan malttamattomana vuoroaan.

Elämyksen jälkeen joukko kerääntyy pöydän ääreen jakamaan mietteitä.

– Sähkömopot on kiinnostavia, koska ne ovat niin uusia, Kenan Nisula aloittaa.

Vastaus saa nyökkäyksiä, ja pojat myöntävät, että kokemus herätti selkeästi kiinnostuksen. Myös hyvä kiihtyvyys ja mukavuus tekivät vaikutuksen.

– Kaikki sanovat, että minulla on pehmeä penkki mopossa, mutta tota kun kävi kokeilemassa, huomasi, mikä oli oikeasti pehmeä! Nisula jatkaa.

Sähkömopon hiljaisuus plussaa ja miinusta– Skootterin hiljainen ääni oli sen paras ominaisuus, Emil Kurki toteaa.

Ajatus saa paljon kannatusta, koska pitkään ajaessa kovaan ääneen kyllästyy nopeasti, eikä se tee hyvää korville.

Martin Stratos jatkaa, että mopon ääneen on kuitenkin jo tottunut lyhyillä matkoilla. Ääni ei myöskään haittaa, koska nuoret eivät hankkineet mopojaan alun perinkään pitkille matkoille.

Nuorten mielestä sähköajoneuvo sopisi hyvin kouluajoon, mutta heille kulkuväline on myös tärkeässä roolissa vapaa-ajanvietossa, kun nähdään kavereita. He kuitenkin tyrmäävät ajatuksen siitä, että olisi noloa omistaa sähköskootteri. Yksinkertaisesti on vain siistimpää, kun moposta kuuluu ääntä.

Hyvä investointi pitkällä aikavälillä mutta huono lyhyelläSähköskootterit ovat toistaiseksi kalliimpia kuin tavalliset mopot, ja niitä on vasta vähänlaisesti käytettynä myynnissä.

– Joillakin mopo on vain hetken, joten olisi tyhmää ostaa kalliilla menopeli vain vuodeksi, Aleksi Helle miettii.

Nuoret saavat yleensä ensimmäisen moponsa käytettynä. Suuremmat summat käytetään myöhemmin autoa ostettaessa.

Sähköskootteri on hyvä valinta silloin, kun sen ostaa pitkäksi aikaa.

– Polttomoottoriseen verrattuna sähköskootteria on halvempaa ylläpitää. Osia ei tarvitse vaihtaa juuri lainkaan, ja akkua voi ladata jopa 800 kertaa ennen kuin se menee epäkuntoon, Santeri Vuori vinkkaa.

Bike & Boat Worldin myymäläpäällikkö Petri Romu kannattaa sähköskoottereita niiden helppokäyttöisyyden vuoksi.

– Kevyen akun voi nostaa sisälle latautumaan, hän täsmentää.

Kokemuksen jälkeen ajatuksia on moneen lähtöön. Nuoret ovat kuitenkin niin vakuuttuneita sähköskootterin ominaisuuksista, että ovat valmiita suosittelemaan sitä muille.

– Olisin itse ehkä ostanut sellaisen, jos kaverit olisivat omistaneet sellaiset myös. Joka tapauksessa oli hieno kokemus, Helle tyhjentää.

Teksti ja kuvat: Ada Potinkara