Uusi varhaiskasvatuksen digitaalinen työkalu pilotoidaan Rinkelissä ja Pihlajanmarjan päiväkodissa

0
Kaarinan vuoropäiväkoti Rinkelissä perheet ja työntekiijät voivat pian chattailla yhdessä.

Sovellus, jolla vanhemmat voivat seurata lapsiensa päivähoitopäivää valokuvista ja videoista ja jonka avulla varhaiskasvatuksen työntekijät voivat hankkia ideoita ja lisäkoulutusta. Tällainen digitaalinen palvelu, nimeltään Emill, ollaan ottamassa käyttöön ensimmäisenä Suomessa Kaarinassa sekä Ruskolla.

Kaarinassa sovellus tulee elokuussa käyttöön vuorokoti Rinkelissä sekä Pihlajanmarjan päiväkodissa Piikkiössä.

– Silloin päiväkotiin saadaan laitteet ja henkilökunta koulutetaan. Sitten myöhemmin Emillin saavat käyttöönsä myös vanhemmat, palvelun kehittäneen Ilona IT:n toimitusjohtaja Christian Alopaeus kertoo.

Kyseessä on kaksivuotinen pilottiprojekti, jossa palvelua kehitetään ammattilaisten ja perheiden kanssa. Myöhemmin sovellus on mahdollista ottaa käyttöön myös muissa yksiköissä.

– Vanhemmat ovat toivoneet enemmän tietoa lapsensa hoitopäivistä. Nyt voimme vastata toiveisiin paremmin ja tukea perheiden osallisuutta, kertoo Kaarinan varhaiskasvatusjohtaja Päivi Kemppainen.

Perheille ja ammattilaisille

Emill-sovellus ladataan omalle mobiililaitteelle. Sovelluksesta löytyy työntekijöille esimerkiksi pedagogiikkaa tukevia projekteja ja leikkejä.

Palvelusta löytyy myös chatti, jossa voi keskustella työkavereiden tai vanhempien kanssa.

Vanhemmille sovellus tarjoaa tietoturvallisen alustan, jonka kautta päiväkoti voi jakaa arkea vanhemmille.

– Joillain paikkakunnilla on saattanut olla käytössä salattu sähköposti, jonka kautta tietoja on jaettu, mutta sellaisen käyttäminen on kömpelöä, Alopaeus sanoo.

Emill-sovelluksen on hänen mukaansa tarkoitus olla paitsi tietoturvallinen, myös helppokäyttöinen.

– Moni käyttää jo esimerkiksi Facebookia, Pinterestiä ja Whatsappia. Olemme halunneet luoda Emillin sellaiseksi, ettei käyttäjien tarvitse opetella kaikkea alusta, vaan käyttäminen on samankaltaista kuin niissä. Olemassa olleet palvelut eivät kuitenkaan ole taipuneet varhaiskasvatuksen käyttöön, mihin Emill on luotu, Alopaeus kuvaa.

Wilma ja Emill yhdessä

Alopaeus kertoo, että Emill-palvelu on ennen kaikkea työnohjausjärjestelmä. Se ei ole tulossa esimerkiksi Wilma-järjestelmän tilalle.

Wilmallakin varhaiskasvatuksen henkilökunta ja perheet voivat kommunikoida, mutta Emillin kautta kommunikointi onnistuu myös kuvin ja videoin.

– Wilma on ennen kaikkea hallinnollinen työkalu ja sellaisena se tulee pysymäänkin, Emill on puolestaan pedagoginen apuväline, Alopaeus kertoo.