Voiko Ravattulan Ristimäen tuotteistaa matkailukohteeksi?

0
Kuvassa koivikon kohdalla on Ristimäen muinaismuistoalue. Kuva on otettu toukokuun lopussa 2021.

Ravattulan Ristimäkeä pitäisi hyödyntää vahvemmin Kaarinan matkailumarkkinoinnissa. Tätä mieltä on kokoomuksen valtuustoryhmä, joka teki nykyisen valtuuston viimeisessä kokouksessa aloitteen Ristimäen esiin nostamisesta.

Elokuussa 2013 löydetyn, Suomen vanhimman tunnetun kirkon jäännökset sijaitsevat Aurajoen varrella Ravattulan Ristimäellä. Kyseessä on toistaiseksi vanhin ja ainoa tästä varhaishistorian vaiheesta varmuudella kertova kirkollinen rakennus maassamme.

Kirkon kivijalan lisäksi paikalta on löydetty laaja kirkkomaa ja mäkeä kiertäneen aidan kiviperustus. Paikkaa on tutkinut vuosina 2010–2016 Turun yliopiston arkeologian oppiaine arkeologi Juha Ruohosen johdolla. Tutkimusaineistosta on tekeillä muun muassa uusi muinaispuku. Kaarina on näin Suomen ainoa paikkakunta, jolla on kaksi omaa muinaispukua.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Kaarinassa selvitettäisiin mahdollisuudet esinelöytöjen ja ennallistetun muinaispuvun pysyvään näyttelyyn Kaarinassa sekä esinelöytöjen pohjalta mahdollisuudet tuotteistaa tai osallistua tuotteistamiseen. Lisäksi aloitteessa ehdotetaan virallisten opasteiden toteuttamista kävelyreittien yhteyteen.