Flunssat kuormittavat Kaarinan terveyskeskusta – Yli puolella asukkaista jo koronan kakkosrokotus

0
Tiedossa olleiden uusien koronatartuntojen määrä Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan epidemiatilanne on pysynyt rauhallisena mutta ei osoita myöskään selvän laantumisen merkkejä. Kaarinassa todettiin 25 uutta koronatartuntaa viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen.

Yhteensä Kaarinassa on THL:n mukaan ollut koko epidemian aikana 810 koronatapausta.

Tartuntoja on ennen kaikkea rokottamattomilla ja nuorilla ikäluokilla, kertoo Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen.

Flunssaviruksia on liikkeellä paljon, mikä kuormittaa koronatestausta.

– Suurin osa oireista johtuu tällä hetkellä muusta kuin koronaviruksesta, toteaa Arjonen.

– Tuplarokotettujen ei enää tarvitsisi hakeutua testaukseen, jos on vain pientä nuhanpoikasta ja oireet ovat muutenkin lievät. Heidän kannattaa lähteä testeihin vasta, kun oireita on enemmän.

Flunssakausi näkyy Kaarinan terveyskeskuksessa myös siinä, että moni lääkäri ja sairaanhoitaja joutuu olemaan poissa pienten lastensa flunssien vuoksi, sillä nuhaista lasta ei voi viedä päivähoitoon.

– Odotamme näihin nyt maakunnallisia ohjeita.

Missä on Oskarintalo?

Kaarinassa on THL:n mukaan saanut ensimmäisen rokoteannoksen koronaa vastaan 73% prosenttia väestöstä, toisen annoksen 56%.

20–30-vuotiaat kaarinalaiset ovat edelleen olleet muita hitaampia ottamaan rokotuksia.

Kaarinan rokotuskeskus on siirtynyt Kaarinan kirkolta vanhalle virastotalolle eli Oskarintalolle. Rita Arjonen kertoo, että ihmiset ovat osanneet hakeutua uuteen paikkaan, joskin esimerkiksi uusille kaarinalaisille ei ole ollut selvää, mistä rakennuksesta on kyse.

Seuraava pop up -rokotus, jonne voi tulla ilman ajanvarausta, on Oskarintalolla huomenna keskiviikkona. Lisäksi ensi viikolla tiistaina järjestetään ilta-aikaan pop up -rokotuksia.

Virusta paljon seudulla

Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan 162. Luku on hieman laskenut.

Kaarinassa on tartuntoja asukasta kohti runsas puolet siitä mitä Turussa, jossa ilmaantuvuusluku on 289.

Seudulla koronavirusta liikkuu paljon. Kaarinan naapurikunnista Liedossa ilmaantuvuusluku on noussut 240:een ja Paimiossa 166:een. Paraisilla ilmaantuvuusluku on 86. Eniten koronavirusta on maakunnassa Turussa, Koski TL:ssä (260) ja Taivassalossa (244).

Joitakin lukijoita on hämmentänyt se, että eri tiedotusvälineissä tartunnat saatetaan eri painoaikataulujen vuoksi tilastoida eri päiviin tai aloittaa ja lopettaa viikko hiukan eri kohdasta. Samoin terveysviranomaisilla saattaa eri kunnissa olla vaihtelevia käytäntöjä siitä, kirjataanko tartunta näytteenoton vai tuloksen saapumisen päivään. Kaarina-lehden kertomat koronatartuntamäärät perustuvat THL:n julkaisemiin tietoihin. Kaarina-lehden tilastoima viikko alkaa tiistain puolestapäivästä ja päättyy seuraavan tiistain puoleenpäivään.

Pop up -rokotus Oskarintalolla keskiviikkona 8.9. klo 9–15.30. Paikalla annetaan sekä 1. että 2. rokotteita. Pop up -iltarokotus Oskarintalolla tiistaina 14.9. klo 14–20. Ilta-aikainen rokotus on tarkoitettu vain 1. rokotteen ottajille.