Häh: Koulupäiväharrastukset yskivät Kaarinassa – Täytyykö rahat palauttaa?

0

Kaarinassa on ihmetelty, mitä harrastamisen Suomen mallille on tapahtunut.

Kaarinalaisilta seuroilta kysyttiin kevättalvella kiinnostusta osallistua opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeeseen, jossa mahdollistettaisiin peruskoululaisille koulupäivän yhteydessä maksuton harrastus. Harrastusten Suomen mallin piti käynnistyä Kaarinassa nyt syksyllä lukuvuoden alkaessa, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Riskinä on, että Kaarinan on palautettava valtiolta tähän tarkoitukseen saamansa 58 000 euroa. Mikähän tilanne siis on?

Ohjaajia vaikea saada koulupäivään

– Toimintaa ei ole tosiaan vielä saatu käyntiin, kertoo Kaarinan johtava rehtori Emmi Virtanen.

Syitä on useita.

– Sisäliikuntatilojen puute on ollut merkittävä pulma. Mallin idea on, että toimintaa olisi heti koulupäivien jälkeen, mutta osassa kouluista ei ole liikuntatiloja tällä hetkellä lainkaan ja valtaosassa liikuntatilat ovat koko iltapäivän käytössä. Lisäksi koronarajoitukset, joiden mukaisesti ryhmiä ei ole voitu muodostaa yli luokkarajojen, ovat aiheuttaneet hankaluutta. Osa ohjaajiksi lupautuneistakin vetäytyi kesällä hankkeesta koronatilanteen vuoksi, Virtanen taustoittaa.

– Lisäksi yli kolmestakymmenestä suunnitellusta kerhosta ohjaaja on löytynyt vain monipuolisen liikunnan kerhoon ja jalkapalloon.

Moni urheiluseura ei pysty järjestämään toimintaa koulupäivän aikana vaan vasta illalla, mikä on vastoin hankkeen tarkoitusta. Toisaalta esimerkiksi Ura Basket ja KaaPo pystyvät polkaisemaan harjoituksia käyntiin aikaisempina kellonaikoina.

– Ura Basket ja KaaPo ovat tarjoutuneet ohjaamaan, ja heidän kanssaan asiaa onkin selvitetty. Kuitenkaan he eivät voi ohjata kaikkia kerhoja, joita olisi viikossa yli 30. Meidän olisi tarkoitus tarjota kerhoiksi esimerkiksi kädentaitoja, uintia, sirkusta, tanssia tai koodausta, kommentoi Virtanen.

Liian kunnianhimoista?

Ongelmista huolimatta harrastamisen Suomen malli saattaa vielä lähteä käyntiin Kaarinassa. Koronatilanne sallii nyt ryhmien yhdistämisen, ja muihin pulmiin haetaan parhaillaan ratkaisuja kaupungin yksiköiden välillä ja Liiku ry:n kanssa.

– Mikäli toimintaa ei kuitenkaan saada toteutumaan, on selvää, että avustus on palautettava, Emmi Virtanen toteaa.

Valtion rahoitus on myönnetty lukuvuodeksi 2021–2022.

Kaarinan oppilaille tehtiin harrastustoiveista kysely. Kyselyn tulosten perusteella Kaarinassa toivotaan koulupäiväharrastuksiksi uintia, parkouria, eri lajien kokeilua, pelisuunnittelua ja koodausta, kamppailulajeja, kädentaitoja ja kuvataidetta, videoita ja animaatioita, freegymiä, jalkapalloa sekä sirkusta ja akrobatiaa.

Kritiikkiä on tullut siitä, että Kaarina lähti laatimaan lajivalikoimaa turhan kunnianhimoisesti sen sijaan, että olisi järjestetty sellaista toimintaa, mihin on jo valmiina mahdollisuudet.

Virtanen kuitenkin muistuttaa, että mallin perustava ajatus on, että oppilaat saavat itse ideoida harrastuksia.

Ministeriön tavoitteena on juurruttaa Suomen malli pysyväksi toimintatavaksi kunnissa.