Johanna Saarisen kolumni: Jaksaa jaksaa

0

”Jaksaa, jaksaa, painaa, painaa. Elämä on lainaa ja kohta olet vainaa”, on vanhan Putous-hahmon motto.

Yrittäjyys on tehnyt minusta sen, mitä olen nyt. Toki elämääni vaikuttaa monet muutkin tekijät, mutta yrittäjyys on luonut minulle identiteetin ja oman tarkoituksen.

Yrittäjyyden kautta pystyn toteuttamaan itseäni juuri niin kuin haluan. Iän karttuessa olen oppinut elämään sopusoinnussa itseni, valintojeni ja arvojeni kanssa. Koska identiteettini on vahva, kestän hyvin painetta, olen joustava ja siedän muutosta.

Kuten monen muunkin niin minunkin elämääni kuului kuuluisat ruuhkavuodet. Lapset olivat pieniä, yritys imaisi minut mukaansa ja luottamustehtäviä löytyi joka sormelle. Vaikka moni kehotti hiljentämään tahtia, pidin oman pääni. Opin hakemaan hiljaisempia jaksoja, kun elämänkäsitykseni kehittyi ja itsetuntemukseni kasvoi. Sitä kasvaa ja muuttuu läpi elämän.

Edelleen mennään ajoittain jaksaa, jaksaa, painaa, painaa -periaatteella, sillä yrittäjän elämä on usein vuoristorataa: tulipalojen sammuttelua, nopeaa uuden opettelua ja ruuhkahuippujen purkamista. Sitä jaksaa, kun tietää, mitä haluaa, ja tekee aktiivisesti työtä myös kiireen taltuttamiseksi ja niiden päämäärien eteen, joita arvostaa.

Itseäni auttaa, kun hahmotan kokonaiskuvan, asetan erilaisia tavoitteita elämän eri osa-alueille, itsereflektoin sekä arvostan itseäni ja aikaani. Projektiluontoisena ihmisenä tyhjennän välillä kalenteriani eli sanon ei kiitos. Olen oppinut ymmärtämään ja arvostamaan erilaisuutta. Ympärilläni olevat erilaiset ihmiset ovat rikkaus. Siitä on tullut vahva voimavara arkeen.

Seuraavaksi pitäisi opetella pyytämään ja ottamaan apua vastaan.

Johanna Saarinen

Kaarinalainen tuplayrittäjä

Painotalo Painola ja Loistosaari Oy

Kaarinan Yrittäjät