Kaarina on Suomen ainoa kunta, josta on kaksi muinaispukua – Nykyhiukset eivät sovi Ravattulan nutturalle

0
Ravattulan muinaispukuun kuuluu pellavapaita, punakeltainen tai luonnonvärinen villamekko, punaiset kangassukat, sininen villaesiliina ja viitta. Päähän puetaan pellava- tai villaliina ja ohimokoristeet, joita voi pitää myös sellaisenaan.

Kaarinasta tuli viime viikolla Suomen ainoa paikkakunta, josta on laadittu kaksi muinaispukua. Kaarinan muinaispuku valmistui vuonna 1991, ja viime viikolla julkistettiin toinen, Ravattulan muinaispuku. Yhteensä Suomessa on nyt kymmenen muinaispukua, joten kunnia on harvinainen.

– Tosin Mikkelistäkin on kaksi pukua, sekä Tuukkalan että Mikkelin seudun puku. Ne kuitenkin perustuvat samaan hauta-aineistoon. Kaarina on ainoa, jossa puvut on laadittu kahdesta eri kalmistosta, tarkentaa arkeologi Jaana Riikonen.

Lisäksi Tuukkalan puvun ennallistus 1930-luvulla oli oman aikansa tuote, ja myöhemmin sen pohjana ollut aineisto tulkittiin toisin.

Riikonen kommentoi, että Kaarinan ja Ravattulan muinaispuvut antavat nyt hyvän näkymän Suomen myöhäisrautakauden vaatetukseen: Kaarinan muinaispuku on viikinkiajan lopulta, Ravattulan muinaispuku parisataa vuotta myöhemmältä ajalta 1200-luvun alusta, rautakauden ja keskiajan taitteesta.

Muinaispuvuksi kutsutaan hautalöytöihin perustuvaa pukuennallistusta 1000-1200-luvuilta. Sen sijaan kansallispuvut ovat nuorempaa perua, 1700- ja 1800-luvuilta.

Talkootyönä

Ravattulan puku perustuu vuonna 2016 Kaarinan Ravattulan Ristimäeltä tehtyyn hautalöytöön. Naisenhauta, jossa oli säilynyt harvinaisen paljon tekstiilinjäänteitä, sijaitsi Suomen vanhimman tunnetun kirkon perustan vieressä.

Hautalöytöjen vaatekappaleissa oli sellaisia, joita ei ole koskaan aikaisemmin tavattu suomalaisista hautatekstiileistä, mikä antoi kimmokkeen pukuennallistukselle.

– Kolme vuotta tämä on ollut työn alla, Jaana Riikonen kertoo.

Hankkeessa hänet eniten yllätti innokkaiden vapaaehtoisten määrä.

– Muinaispukua on viimeksi laadittu lähes 30 vuotta sitten, joten moni koki kunnia-asiaksi olla mukana, vaikka kukaan ei saanut palkkaa. Mukana on ollut parikymmentä talkoolaista, enimmäkseen opiskelijoita, käsityöläisiä ja tutkijoita. Heidän työmääränsä on ollut valtava.

Nuttura tulossa

Ravattulan muinaispuvusta tehtiin lopulta kolme hieman erilaista versiota. Ensimmäisessä käytettiin lankana yksinomaan ahvenanmaanlampaan villaa, joka on lähimpänä hautalöydön tekstiilien villaa. Sitä on kuitenkin lankana huonosti Suomesta saatavilla, ja jotta muutkin voisivat valmistaa pukua, päädyttiin ahvenanmaanlampaan ja suomenlampaan villan sekoitukseen.

– Se on tiukemmin kierretty kuin tavallisesti myynnissä olevat villalangat. Tavalliset villalangat ovat liian löyhäkierteisiä muinaispuvun tekemiseen, Jaana Riikonen kertoo.

Lisäksi eri pukuversioissa on hieman eri värisävyjä.

Aiemmin Kaarina-lehti on kertonut, että pukuun kuuluisi myös kampaus. Sitä ei kuitenkaan nyt esitelty.

– Muinaispuvun nutturaohje on kyllä tulossa mutta vaatii vielä vähän kehittelyä, selittää Riikonen.

– Tiedämme, miten se tehtiin, sillä kaarinalainen kampaajamestari Kirsti Hartman auttoi kampauksen rakenteen selvittämisessä. Ravattulan nutturaa on kuitenkin vaikea tehdä nykyisten suomalaisten hiuksille, joita pestään usein ja jotka ovat liukkaita ja suoria. Todennäköisesti nutturaan on käytettävä hiuslenkkiä ja pinnejä, vaikka niitä ei hautalöydöissä ollut.

Missä miesten puku?

Ravattulan ja Kaarinan muinaispukujen lisäksi Suomessa on ennallistettu Aino-puku, Perniön puku, Tuukkalan puku, Muinais-Karjalan puku, Kaukolan puku, Euran emännän puku, Maskun puku sekä Mikkelin seudun puku.

Kaikki muinaispuvut ovat tähän mennessä olleet naisten pukuja. Miksi miesten muinaispukuja ei ole rekonstruoitu?

– Emme tiedä, millaisia housuja miehet käyttivät! vastaa Jaana Riikonen.

– Miesten haudoista ei ole säilynyt tarpeeksi tekstiililöytöjä, jotta voisimme ennallistaa usean vaatekappaleen puvun. Meillä on tietoa miesten viitoista, paidoista ja tunikoista, mutta miesten housuista on liian vähän tietoa. Ja tuskin miehet ilman housuja kulkivat.