Kaarinan uimahallin tulevaisuus jälleen auki – Rakennetaanko sittenkin uusi halli?

0
– Kaarinan uimahalli on todella ahdas. Toisaalta hallin siisteystaso on seudulla paras, mietti 16-vuotias uimarivalmentaja Erik Rantanen. Hän ja 14–15-vuotiaat Alina Vanhatalo, Emilia Leinonen, Aava Silanterä ja Michelle Virta olivat maanantaina menossa treenaamaan Kaarinan uimahalliin.

Kaarinan uimahallia oli tarkoitus lähteä peruskorjaamaan ensi vuonna, mutta alkuperäiset suunnitelmat ovat vesittyneet. Todennäköisesti hanke siirtyy eteenpäin ainakin vuodella.

– Emme ole teknisen puolen henkilöstövajeen ja muiden isojen hankkeiden vuoksi pystyneet edistämään uimahallihanketta riittävän nopeasti, taustoittaa Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari .

Samalla on avattu keskustelu siitä, pitäisikö uimahalli sittenkin purkaa ja rakentaa Kaarinaan kokonaan uusi uimahalli.

Asiaa on tänä syksynä pohdittu Kaarinan teknisessä lautakunnassa ensi vuoden budjetin yhteydessä. Aluksi lautakunta päätti yksimielisesti, että aikaisemmista suunnitelmista koetetaan pitää kiinni. Viikon asiaa sulateltuaan samat päättäjät päätyivätkin siihen, että uimahalliin tehdään vain välttämättömät korjaukset vuosina 2022–2023. Lisäksi Kaarina käynnistää neuvottelut Paraisten ja Liedon kanssa uuden uimahallin rakentamisesta kymmenen vuoden sisällä.

– Ajatustahan ei vielä ole koeponnistettu Kaarinan kaupunginhallituksessa eikä valtuustossa, eli saa nähdä, mikä on lopullinen ratkaisu, kommentoi Haapasaari.

Käyttökatkosta ei haluta


Mikäli teknisen lautakunnan näkemys toteutuu, Kaarinan nykyiseen uimahalliin tehtäisiin laajan peruskorjauksen sijaan vain kiireisimmät korjaukset. Jyrki Haapasaari ei vielä ota tarkkaan kantaa siihen, mitä ne olisivat.

Joka tapauksessa Kaarinan uimahallin järjestelmä, joka puhdistaa ja kierrättää allasvettä, on kulunut eikä vastaa nykymääräyksiä. Uimahallit ovat myös jatkuvan kosteuden ja veden rasittamia, vaurioalttiita sekä tekniikaltaan vaativia ja nopeasti kuluvia. Lisäksi hallit ovat käytössä aikaisesta aamusta yöhön seitsemänä päivänä viikossa.

Kesällä 2019 valmistuneen kuntoarvion mukaan Kaarinan uimahallin yleiskunto on tyydyttävä. Selvitysten mukaan rakennus on teknisesti peruskorjattavissa. Laajan peruskorjauksen budjetti olisi viisi miljoonaa euroa.

Mikäli laaja peruskorjaus tehtäisiin, uimahalli olisi suljettuna runsaan vuoden. Jos taas teknisen lautakunnan tahto toteutuu eli Kaarinaan rakennettaisiin jollain aikataululla uusi uimahalli, vanha halli voisi olla käytössä uuden valmistumiseen saakka.

Valtionavustus jää ensi vuonna saamatta


Kaarinan uimahallin remonttiin oli tarkoitus saada 800 000 euroa valtion rahoitusta, mutta vuoden 2022 hakuun ei enää ehditä.

– Valtionavustusjärjestelmä ei myöskään ole sellainen, että hanke automaattisesti vain siirtyisi vuodella. Tästä on neuvoteltu tästä jo useita vuosia, ja vuoden 2023 hankkeiden joukossa me joudumme tietyssä mielessä hännille, Jyrki Haapasaari taustoittaa.

– Toisaalta hyvinkin voi käydä, jos esimerkiksi jonkin toisen kunnan hanke lykkäytyy.

Kaarinalaisten toiveissa on, että Kaarinan uimahallia laajennettaisiin tai uudesta uimahallista tulisi nykyistä isompi. Haapasaari toteaa, että Kaarinan uimahalli on tällä hetkellä hyvin pieni sekä suhteessa Kaarinan asukaslukuun että hallin lähes 200 000 kävijään vuodessa.

– Ja kyllähän uimahallissa on käyminen on vanhenevan väestön suosikkiharrastuksia.

Kaarinan uimahalli on alun perin rakennettu 1960- ja 1970-luvun taitteessa. Uimahallia laajennettiin vuosituhannen taitteessa.