Korona toi kilpailua musiikkia-alalle: Levy-yhtiö Colla Records avasi ovensa Piikkiössä viime syksynä

0
Colla Records -levy-yhtiö toimii Sam Sonntagin (kuvassa oikealla) autotallissa. Sen uutena tuottajana on aloittanut Roni Näveri.

Kun artistit eivät voineet keikkailla koronavuoden aikana, toi tämä yllättäen kilpailua musiikki- ja erityisesti levy-yhtiöalalle. Tämä tiedetään piikkiöläisessä Colla Records -levy-yhtiössä.

– Kun ei voinut keikkailla, artisteilla oli aikaa keskittyä levyjen tekoon, sanoo yhtiön perustanut Sam Sonntag.

Nykyisin musiikin tekeminen on myös entistä helpompaa kenelle tahansa, mikä on tuonut paljon uusia artisteja markkinoille.

– Hyvää musiikkia voi tehdä ihan omalta läppäriltäänkin käsin, se ei vaadi kalliita laitteita, Sonntag sanoo. 

Tosin musiikin tekemiseen tarvitaan muutakin kuin se läppäri.

– Taidon merkitys saattaa unohtua, se on kuitenkin tärkein asia musiikin tekemisessä, uutena tuottajana Colla Recordsissa juuri aloittanut Roni Näveri huomauttaa.

Musiikki intohimona


Colla Records on toiminut Piikkiössä viime vuoden elokuusta saakka, kun Sonntag osti tyttöystävänsä kanssa Piikkiöstä omakotitalon ja remontoi levy-yhtiölleen tilat kotinsa autotalliin.

– Olemme kyllä viihtyneet Kaarinassa ja täältä on yllättävän lyhyt matka Turkuun, hän toteaa.

Colla Records on kuitenkin perustettu jo ennen elokuuta. 

– Olen alun perin valmistunut Åbo Akademista kauppatieteiden maisteriksi ja ollut pankissa töissä. Vuonna 2016 aloin kuitenkin pohtia, haluanko jatkaa töissä pankissa vai keskittyä musiikin tekemiseen, Sonntag kertoo.

Hän kertoo, että musiikin tekeminen on ollut hänen intohimonsa pitkään ja hän on tehnyt musiikkia ystävänsä Simon Sidin kanssa artistinimellä Sam Zimon. 

– Teemme klubimusaa, elektronista tanssimusiikkia, jossa on vähän poppia. Keikkailimme ennen koronaa paljon yökerhoissa, ja vuoden aikana teimme noin 70 keikkaa ympäri Suomen, Sonntag kuvaa.

Syksyllä 2019 Sonntag ja Sid päättivät perustaa Colla Recordsin.

– Olimme tehneet musiikkia itsellemme, mutta halusimme tehdä sitä myös muille. Niin syntyi Colla Records. Ennen koronaa meillä oli viisi artistia, Sonntag kertoo.

Sata artistia


Sonntag kertoo, että levy-yhtiön nimi tulee collaboration-sanasta.

– Se kuvaa yhteistyötä meidän ja artistien välillä. Meille on tärkeää, että artistit saavat toteuttaa itseään ja tehdä sitä, mitä haluavat, me tuemme siinä. Nykyisin meillä on levy-yhtiössämme 30 artistia.

Levy-yhtiötoiminnan lisäksi Colla Recordsissa tehdään myös videotuotantoja ja striimauksia – aloja, jotka koronan takia ovat olleet kasvussa.

Sonntag kertoo, että jatkossa yhtiön on tarkoitus vieläkin kasvaa. Sitä varten heille tulee töihin lisää tuottajia ja tietenkin artisteja.

– Sata artistia olisi sellainen hieno rajapyykki, Sonntag haaveilee.