Koronatartuntojen määrä Kaarinassa taas huimaan nousuun – Terveyskeskuksen toiminta muuttuu

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Uusien koronatartuntojen määrä lähti Kaarinassa jälleen nopeaan nousuun. Viime viikon Kaarina-lehden julkaisun jälkeen uusia tapauksia on käynyt ilmi 40, lähes kaksinkerroin viikon takaiseen verrattuna.

Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen ei kuitenkaan ole huolissaan.

– Näistä suuri osa on perheensisäisiä jatkotartuntoja, hän toteaa.

– Ja kyllähän uusia tartuntoja nuorilla, lapsilla ja rokottamattomilla pulpahtelee, mutta taudinkuvat ovat lieviä. Joka tapauksessa nyt jos koskaan kannattaisi käydä ottamassa koronarokote. Niitä on hyvin saatavilla Kaarinasta.

Kahdessa koulussa ja yhdessä päiväkodissa kävi viime viikolla ilmi koronatartuntoja. Valkeavuoren koulussa oli kaksi koronavirustartuntaa, ja koulussa altistui kolme henkilöä. Hovirinnan koulussa oli samoin kaksi koronatartuntaa. Hovirinnassa altistui yhdeksän.

Lisäksi Kesämäen päiväkodista kolme henkilöä antoi positiivisen koronanäytteen. Altistuneita kertyi kymmenen.

Yhteensä Kaarinassa on THL:n mukaan ollut koko epidemian aikana 902 koronatapausta.

Kolmannella rokotteella ei ole kiire

THL:n mukaan ensimmäisen rokotuksen on saanut Kaarinassa nyt 75% väestöstä, toisen rokotuksen 63%.

Kaarinassa on aloitettu kolmansien rokotusten antaminen henkilöille, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia taudin tai hoidon vuoksi.

– Kolmannen rokoteannoksen ottamisella ei ole mikään kiire. Sen voi ottaa rauhassa ajan kanssa. Kaksi annosta suojaa jo hyvin vakavalta tautimuodolta, muistuttaa Rita Arjonen.

Koronaa vastaan rokotetaan Oskarintalolla eli vanhalla virastotalolla arkipäivisin, sekä ajanvarauksella että ilman ajanvarausta. Lisäksi ensi viikon tiistaina pidetään Piikkiössä pop up -rokotus. Iltarokotuksia on suunnitteilla.

Sairaanhoitajien rekrytointi käynnissä

Kaarinan terveyskeskukseen rekrytoidaan parhaillaan uusia sairaanhoitajia, ja puhelinruuhkan pitäisi vähitellen helpottaa lokakuun aikana.

– Terveyskeskuksen toiminta muuttuu tässä syksyn aikana, selventää Rita Arjonen.

– Hoitajalla on puhelimessa jatkossa enemmän aikaa perehtyä potilaan asioihin ja tehdä hoidon suunnittelua sekä ohjata potilas oikealle ammattilaiselle. Uusien sairaanhoitajien myötä päästään myös siihen, että asiakkaalle tehdään esimerkiksi tarvittavat laboratoriokoelähetteet ennen kuin hänellä on lääkärin vastaanottoaika.

Kaarinan ilmaantuvuusluku eli koronatapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan 154. Luku on noussut.

Naapurikunnissa Turussa ilmaantuvuusluku on laskenut ja oli tiistaina 185. Liedossa ilmaantuvuusluku oli laskenut 60:een, Paimiossa noussut 73:een ja Paraisilla laskenut 13:een.

Kaupungin joka maanantai ilmestynyt viikkotiedote jäi tauolle. Kaarina tiedottaa tartunnoista jatkossa vain silloin, jos esimerkiksi huomattavia määriä tartuntoja tai altistumisia esiintyy.

Oskarintalon rokotuskeskus auki arkisin klo 9–15.30. Pop up -rokotus Piikkiön kirjastossa 5.10. klo 10–15. Rokotteita on rajoitetusti ilman ajanvarausta tuleville, eli ne saattavat loppua ennen ilmoitettua kellonaikaa.