Kyyt muuttavat pois tiheältä asuinalueelta Herrasniitystä – Pysyvätkö ne poissa?

0
Kyyt pyydystetään pihdeillä.

Uuden asutusalueen liepeillä Kaarinan Herrasniityssä sijaitsevassa metsikössä on maassa kivenlohkareita, oksia ja vanhaa rakennusjätettä. Toni Beckman ottaa varovaisia askeleita ryteikössä ja tarkkailee maaperää joka puolelta.

– Tuolla on kyy! hän yhtäkkiä osoittaa.

Kestää hetken ennen kuin tottumaton silmä erottaa oksien lomaan maastoutuneen kyykäärmeen, joka on tullut paistattelemaan aurinkoon.

– Heti kun on vähän aurinkoisempaa, kannattaa tarkkailla auringon jättämiä reuna-alueita maastosta. Sieltä niitä yleensä löytää, Beckman sanoo.

Hän kaivaa repustaan pihdit, joilla nappaa kyyn maasta, ja sujauttaa sen mustaan kangaspussukkaan reppuunsa. Sieltä hän käy siirtämässä sen myöhemmin uuteen asuinpaikkaansa.

Tästä samasta kohdasta Beckman on käynyt keräämässä tämän kesän aikana jo kuusi aikuista kyytä ja seitsemän poikasta. Koko Herrasniityn alueelta niitä on siirretty jo kolmisenkymmentä.

Koska Herrasniityn alueelle rakennetaan koko ajan uutta, se ei ole enää sopiva elinalue suurelle määrälle kyitä. Niinpä kaupunki on palkannut Beckmanin siirtämään kyyt muualle.

Beckman on tehnyt käärmeiden siirtämistä osa-aikaisena työnään jo kymmenkunta vuotta. Kyistä hänellä on elinikäinen kokemus.

– Jo lapsena kyyt kiehtoivat minua ja pyydystin ensimmäiset, hän kertoo.

Myöhemmin Beckman on työskennellyt muun muassa eläintarhoissa ja pitänyt käärmeistä koulutuksia ja luentoja.

Vuosittain hän siirtää kyitä parista, kolmesta kohteesta Turun seudulla.

– Enemmänkin siirtotöitä olisi, mutta otan vain pari, kolme siksi, että haluan tehdä kunnolla pohjatyöt ja hoitaa siirrot rauhassa. Akuutteja siirtohommia en tee ollenkaan, hän kertoo.

Beckman ylläpitää myös valtakunnallista Kyyatlas-sivustoa, jonne voi ilmoittaa kyyn talvehtimispaikoista sekä kyynpuremista.

Pysyykö siirretty kyy poissa?

Toni Beckman, miten kauan kyitä on siirretty Herrasniityn alueelta ja kauanko siirto vielä jatkuu?

Siirrot alkoivat tänä kesänä. Aloitukseen kuului alustava kartoitus, kaupungin vastuuhenkilöiden kanssa pidetty palaveri ja uuden sijoituspaikan valinta. Siirtoja jatketaan ja alueen tilanteen kehitystä seurataan vielä ensi vuonna.

Miten kyitä siirretään ja mitä välineitä tarvitaan?

Itselläni tärkeimmät työkalut ovat sääennusteet sekä tieto paikallisten kyiden liikehdinnästä. Kyyt liikkuvat eniten lämpimällä ja aurinkoisella.

 

Välineinä itselläni on pari erikokoista käärmeotinta sekä käärmeen talteenottoa varten tarvittava pussi. Maastossa joskus pidempiäkin aikoja liikuskellessani otan mukaan myös pienen termoskassin, jotta käärmeiden lämpötilat pysyvät hallittuina. Mukanani kulkee myös mahdollista myrkytyspuremaa varten harvoin tarvittavat adrenaliinikynät.

Minne kyyt siirretään Herrasniitystä? Onko vaarana, että ne palaavat takaisin lähtöpaikkaansa?

Löysimme kaupungin kanssa kyille erittäin hyvän ja laajan uudelleensijoituspaikan, mutta tarkkaa aluetta emme paljasta. Välimatkaa on reilusti asutukseen. Jo pelkkä paikan laajuus ja kyille soveltuva maasto pitää eläimet hyvin paikassaan. Alueella elää myös entuudestaan kyitä.

 

Kyy on hyvin paikkauskollinen muttei reviiritietoinen, mikäli sillä tarkoitetaan territoriaalisuutta. Ne ovat elinpiirinsä suhteen lisäksi tavattoman sensitiivisiä. Naaras synnyttää poikasensa yleensä oman talvehtimispaikkansa kupeeseen, ja poikasille on tyypillistä, että ne laajentavat ympäröivään maastoon tutustumista vuosi vuodelta maltilla.

Siirtojen kanssa täytyy olla varovainen, sillä siirrot altistavat kyyt suurelle menehtymisriskille.

Mitä seikkoja pitää ottaa huomioon kyitä siirrettäessä?

Ajankohta on tärkeä. Esimerkiksi myöhäissyksyn ja alkukevään siirrot ovat kyyn kannalta helpostikin suoria kuolemantuomioita. Kelit vaihtelevat usein dramaattisesti, ja käärmeet saattavat lähteä sitkeästi hakemaan tuttuja ympäristöjään ilman tietoa uuden paikan tarjoamista resursseista. Tällainen altistaa eläimet muiden saaliskohteiksi tai pakkasen käsiteltäviksi.

 

Siirretty kyy liikkuu aktiivisemmin, on hermostuneempi ja tätä kautta myös puremaherkempi. Siksi pihasiirroissa ja esimerkiksi autotalleihin eksyneiden yksilöiden osalta suosittelenkin vain pihan ulkopuolelle siirtoa. Kyy on useimmissa tapauksissa vain ohikulkumatkalla ja varsinainen ihmisten aktiivisesti asuttama pihapiiri kuluu hyvin harvoin näiden eläinten elinpiirin keskiöön.

Kuinka paljon Herrasniityn alueella on kyitä? Elävätkö ne isoissa yhdyskunnissa?

Tämän paikan esiintymä on saattanut olla muutama vuosi sitten melko isokin. Toistaiseksi sieltä on tullut vastaan kolmisenkymmentä yksilöä.

 

Kyyt voivat elää suurissakin keskittymissä, mutta yleisimmin ne ovat kuitenkin kaksin käsin laskettavissa.

 

Herrasniityn alueelta siirretään vain paikkaa käyttävät ja siellä talvehtivat kyyt. Muutoinhan kyyt voivat liikkua laajoillakin alueilla.

Miten tulee käyttäytyä, jos kohtaa kyyn luonnossa?

Maltilla. Yleensä kyy pelkää ihmistä enemmän kuin ihminen sitä. Kyy luottaa suojaväriinsä ja väistää ihmistä tavallisesti niin, ettei ihminen edes sitä huomaa. Vain uhattuna se voi purra.

Kyyn voi väistää rauhallisesti metrin päästä.