Letkajenkkaa yöhön asti ja konsertti tyhjälle puistolle –  Puhaltimet soineet Kuusistossa jo 30 vuotta

0
Kuusiston Puhaltajat on ollut tuttu näky useissa Kaarinan kaupungin- ja seurakunnan tilaisuuksissa.

Keväällä tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Kuusistossa lyötiin hynttyyt yhteen ja syntyi Kaarinan ensimmäinen oma puhallinorkesteri Kuusiston Puhaltajat.

Kaarinasta oli pitkään puuttunut oma puhallinorkesteri, vaikka tilaus sille oli olemassa, sillä orkesterille olisi ollut esiintymistilaisuuksia tämän tästä niin kaupungin kuin seurakunnankin puolelta.

Puuhamiehinä orkesterin perustamisessa olivat kuusistolaiset Olavi Punta, Markku Nurminen ja Erkki Marttinen . Ensimmäinen harjoitus seitsemän soittajan voimin pidettiin Olavi Puntan autotallin edustalla 26.5.1991, ja ensimmäinen julkinen esiintyminen tuosta noin kuukauden päästä Kuusiston kirkolla järjestetyssä sotaan lähteneiden muistojuhlassa.

17 soittajaaKokoonpano on vaihdellut vuosien mittaan ja parinkymmenen soittajan porukasta on tällä hetkellä mukana 17.

– Orkesterissa vallitsee erittäin hyvä henki ja kaikki soittajat ovat mukana soittamisen ilosta eikä kukaan saa tästä itselleen palkkaa, kertoo Olavi Punta.

Nopeasti maine hyvästä puhallinorkesterista levisi ja esiintymispyyntöjä alkoi tulla tiheään tahtiin erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Tanssiaisiakin on orkesteri järjestänyt Vaparissa ja tanssilavoilla Littoisissa, Uittamolla sekä Hirvensalossa.

Ulkomailla orkesteri kävi pariin eri otteeseen, Kaarinan ystävyyskunnassa Tanskassa ja Viron puhallinmusiikkiviikolla Pärnussa. Esiintymiskertoja oli orkesterille kertynyt vuoden 2020 loppuun mennessä 181.

Matkalla sattuu ja tapahtuuPitkän historian aikana on tietenkin ollut paljon erilaisia sattumuksia.

– Tanskassa olimme aikaan, jolloin letkajenkka oli suosittua tanssijoiden keskuudessa ja näin oli myös siellä. Tansseja ei meinattu millään saada loppumaan, kun sitä olisivat tanskalaiset tanssineet vaikka aamuun asti, muistelee Olavi Punta.

– Sadettakin on jouduttu pitämään, kun ukkoskuuro yllätti Mattelmäen ulkolavan tansseissa, mutta siitäkin selvittiin puolentunnin tauolla ja tanssilattian kuivaamisella. Virossa taas puistokonsertissa aloitimme tyhjälle puistolle, mutta kun lopetimme, oli paikalle kerääntynyt toistasataa henkeä.

Missä nuoret puhaltajat?Olavi Punta on huolissaan Kuusiston Puhaltajien jatkosta, sillä soittajat alkavat olla jo iäkkäitä eikä uusia nuoria soittajia ole joukkoon ilmaantunut.

Suuri osa nykyisistä soittajista on pitkän linjan ammattilaisia, joista Lars Erkkilä ja Pentti Karanko ovat soittaneet jo yli kuudenkymmenen vuoden ajan eikä muillakaan ihan lyhyt historia ole.

– Soittokuntamme tulevaisuus mietityttää, sillä orkesteri on ukkoutunut pahasti ja nuoria innokkaita soittajia ei mukaan ole saatu. Jonkin verran olemme yrittäneet käynnistää yhteisiä hankkeita, mutta nuorilla on oman bändinsä ja pahasti näyttää siltä, että ellei jatkajia löydy, päättyy myös Kuusiston Puhaltajien pitkä ja maineikas ura lähiaikoina, miettii Olavi Punta.

– Korona sotki myös pahasti meidän toimintamme ja viimeisen kahden vuoden aikana ei juurikaan esiintymisiä ole ollut, minkä vuoksi toiminta on myös alkanut hiipua.