Mielipitei: Linnanraunioiden puusto pitäisi poistaa

0
Missä on linnanrauniot? Piispanlinna maastoutuu puustoon, kun raunioita lähestyy veneellä.

Vuonna 1528 purettu Kuusiston piispanlinna on Kaarinan ylivoimainen ykköskohde matkailun kannalta. Linnanraunioilla käy vuosittain 20 000–30 000 kävijää.

Keskiajalla, kun linna oli vielä toiminnassa, oli se varustettu vahvalla puolustuksella. Tosin vuonna 1522 silloinen piispa Arvid Kurki siirsi ainakin osan tykistöä Turun linnan piiritykseen. Piiritys ei tuottanut tulosta, ja Arvidin kohtalona oli paeta kohtalokkain seurauksin.

Perimätiedon mukaan piispanlinnan vieressä ollut Kappelinmäki oli puuton. Linnan lämmitys kulutti puita talvessa suuria määriä lämmitysjärjestelmien ollessa vielä huonoja hyöty-suhteeltaan. Tämä tuskin oli silti syy Kappelinmäen puuttomuuteen. Puolustusta varten tähystyksen piti olla vapaa jokaiseen ilmansuuntaan. Varmuudella voidaan todeta, että itse linnasaari, joka linnan historian myöhemmässä vaiheessa sulautui osaksi Kuusiston saarta, oli puuton.

Tänä päivänä linnanrauniot ovat suurten puiden piilottamat, kun linnanraunioita katselee Kuusistonsalmen ja Piikkiönlahden suunnista. Ilman puustoa linnanrauniot näkyisivät uljaina niin veneilijöille kuin Raadelmassa ulkoilijoillekin. Myös 110-tieltä linnanrauniot tulisivat hienosti näkyviin.

Linnanraunioiden hallinnasta ja hoidosta vastaavalle Metsähallitukselle esitämme, että linnanraunioiden puut poistetaan ja näin saadaan hienot linnanrauniot paremmin näkyviin ihasteltavaksi. Samalla palataan ympäristöllisesti siihen tilaan, mitä se oli linnan vielä ollessa alueen katseenvangitsijana.

Markku Pohjola

Rungon alueenomakotiyhdistys r.y.