Mielipitei: Väkivaltainen hyökkäys terveyskeskuksen sairaalassa

0

Naispuolinen läheiseni oli hoidettavana Kaarinan terveyskeskuksen sairaalassa elokuun lopussa. Hän heräsi perjantaina aamuviideltä syvästä unesta siihen, että tuntematon mieshenkilö piteli häntä kaksin käsin tiukasti keskivartalosta. Järkyttyneenäkin läheiseni sai painetuksi kutsupainiketta. Hoitaja tuli melko pian ja totesi huoneeseen katsottuaan: ”Ai täällä on vieraita. Mene omaan huoneeseesi!” Hän ei kysynyt potilaan vointia eikä pyytänyt selvitystä tapahtuneesta. Myöhemminkään asiaa ei käyty läpi läheiseni kanssa.

Lähetin seuraavana päivänä asiasta palautteen Kaarinan kaupungin palautepalveluun. Kun mitään muuta kuin robotin lähettämää kiitosta ei kuulunut, lähetin sähköpostin sosiaali- ja terveysjohtajalle. Kaikki viestini palautuivat samalla englanninkielisellä virheikkunalla varustettuina. Kirjoitin viestin kaupunginjohtajalle, joka kiitettävän nopeasti delegoi asiani terveyskeskuksen johtavalle lääkärille ja hän yhtä nopeasti osastonhoitajalle.

Olen käynyt osastonjohtajan kanssa rakentavia keskusteluja, ja hän on tutkinut asiaa, vaikka sai kopion palautteestani vasta vajaan kahden viikon kuluttua tapahtuneesta. Olen pettynyt siihen, että väliportaan virkamiehet, joilla olisi mahdollisuus vaikuttaa resursseihin ja turvajärjestelyihin, ovat vaienneet. En ole saanut vastausta kaikkiin kysymyksiini, ja johtava lääkäri antoi ymmärtää, että käyttämäni ilmaus ”rikos” on kovin voimakas. Onko #metoo tuntematon Kaarinassa?

Kysymykseni ovat:

Miten on mahdollista, että osastolla, jossa hoidetaan heikkoja potilaita, on mahdollista, että toinen potilas voi yöllä tunkeutua toisen potilaan huoneeseen väkivaltaisin aikein?

Mihin toimenpiteisiin Kaarinan kaupunki aikoo ryhtyä tällaisten tilanteiden estämiseksi?

Aikooko kaupunki tulevaisuudessa tarjota kriisiapua väkivallan kohteeksi joutuneelle?

Siirtyminen Kaarinan terveyskeskuksen sairaalan potilaaksi on jatkossa korkean kynnyksen takana.

Eero Niemi

Kaarinan kaupunki vastaa kysymyksiin täällä.