Mökki Gallerian syksyssä tunnemaalauksia evakkotaiteilijalta sekä koruja sähköjohdoista

0
– Tehtäväni on edistää rakkautta ja positiivista ajattelua. Väkivalta sen kaikissa ilmenemismuodoissa on minusta kammottavaa, Kalevi Liski sanoo.

Mökki Galleriassa Rauhalinnassa on vielä 30.9. asti meneillään juhlanäyttely 83-vuotiaan Kalevi Liskin 70-vuotisesta taidemaalariurasta. Hänen maalauksissaan keltaisen värin sävyt hehkuvat voimaa ja turvallisuutta.

– Koska kaikki lähtee liikkeelle tunteesta, maalaukseni ovat tunnemaalauksia. Voisin siis sanoa olevani tunnemaalari. Se on siinä mielessä hirveä sana, että se lyö poskelle kaikkea älyllistä toimintaa. Tunne ilmentyy värien suhteissa, mutta itse työn aihe on eri asia – se saattaa minulla olla hyvinkin kriittinen.

Liski on evakkolapsi, joka aloitti maalaamisen 8-vuotiaana. Sotatraumojen varjostamassa kodissa teatteri tarjosi nuorelle pojalle vahvoja elämyksiä, ja Liski aikoikin näyttelijäksi. Uutiskuvalehti Viikkosanomien järjestämän kuvataidekilpailun voitto avasi kuitenkin myös toisen polun itseilmaisulle. Työuransa Liski teki Yleisradiossa lavastajana.

Lokakuussa Mökki Gallerian näyttely vaihtuu, ja silloin esitellään sähköjohdoista ja -tarvikkeista työstettyjä koruja ja installaatioita. Ne ovat osa Mari Metsämäen Lento vapauteen! -näyttelyä. Lisäksi teossarjaan kuuluu ommeltuja töitä, ja mökin ulkoseinällä nähdään eläinaiheisia puuveistoksia.

– Kuulun leikkimielisyyden ja hölmöilyn koulukuntaan, turkulainen ammattitaiteilija nauraa.

– Lopputulos ei aina ole tärkeintä, vaan se, mitä tapahtuu tekemisen aikana.

Mökki Galleria auki ti–pe klo 10–16. Mari Metsämäen näyttelyn avajaiset 1.10. klo 18.