Onko naisten turvallista liikkua Kaarinassa yöllä?

0
Liisa Rauhamäki välttää Kaarinan keskustassa liikkumista öisin mutta kokee alueen kuitenkin turvalliseksi. Hän tahtoo nostaa esille sen, että myös miehet joutuvat seksuaalisen häirinnän uhreiksi.

Onko Kaarinassa turvallista liikkua yöllä naisena? Kysyimme nuorilta kaarinalaisilta naisilta mielipiteitä yöllä liikkumisesta ja itsepuolustusvälineiden tarpeellisuudesta. Aihetta kommentoi myös valvonta- ja hälytyssektorin johtaja Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisista.

Kaarina koetaan turvallisena

Haastateltavat eivät koe yksin yöllä liikkumista Kaarinassa kovin vaaralliseksi. Ikävät kokemukset ovat jääneet usein vain huuteluiksi, mutta mitään vakavaa ei heille ole sattunut.

– Kyllähän pimeällä on aina vähän vainoharhainen olo, mutta se ei usein ole todellista, 19-vuotias Liisa Rauhamäki kertoo.

Rauhamäki myöntää ajattelevansa, että ikävien asioiden tapahtuminen tuntuu kaukaiselta, koska raskaista tapahtumista kuulee vain uutisissa. Hän jatkaa, että aiheesta puhuminen on kuitenkin tärkeää, koska kenenkään ei pitäisi pelätä.

– Jo pienille lapsille pitäisi opettaa, että toisen kehoon ei saa koskea ilman lupaa.

Itsepuolustusvälineet jakavat ajatuksia

Itsepuolustusvälineet haastateltavat näkivät mahdollisuutena mutta myös uhkana. Huolta aiheuttaa se, että kaikki eivät välttämättä osaa käyttää esimerkiksi pippurisumutetta oikeissa tilanteissa, koska niiden vakavuutta on helppo lukea väärin.

– Ajatuksena itsepuolustusvälineet kuulostavat hyvältä, mutta niiden käyttö epäilyttää. Ajattelisin myös, että niiden koko ajan hollilla pitäminen voisi aiheuttaa enemmän pelkoa, koska silloin luodaan jo valmiiksi tarve puolustautua, 29-vuotias Marianne Vikman miettii.

Erityisesti suuret porukat ja miehet herättävät pelkoa, ja seksuaalista häirintää osataan jo odottaa.

Nuoresta iästään huolimatta 16-vuotias Aino Lagus ja 17-vuotias Aliisa Hirvensalo eivät enää ylläty naisiin kohdistuvasta häirinnästä tai väkivallasta, koska media on tehnyt aiheesta arkipäiväisen.

– Joskus joku vanhempi mies on lähtenyt seuraamaan, Hirvensalo kertoo.

Pelottavasta tilanteesta huolimatta hän muistuttaa, että ei ole sallittua puukottaa ketään. Teräasetta ei pidä kantaa mukana itsepuolustuksen varjolla.

Pahoinpitelytilanteiden määrä noussut

Kaarina on niin pieni kunta, että tilastoja ei erotella sukupuolen mukaan. Ylikomisario Sundqvist kuitenkin nostaa esille, että arviolta 60–70% väkivaltatilanteista kohdistuu miehiin. Samalla valtaosa tekijöistä on myös miehiä.

Poliisin tietojärjestelmä PolStat osoittaa, että pahoinpitelyrikokset yleisellä paikalla ovat Kaarinassa nousseet 31% edelliseen vuoteen verrattuna. Sen sijaan seksuaalirikoksia yhteensä on raportoitu 33% vähemmän verrattuna viime vuoteen.

Sundqvist kertoo, että Kaarinan kaupunki on ennaltaehkäissyt hyvin rikoksia muun muassa siten, että kadut pidetään siisteinä.

– Kaarina on kokoonsa nähden normaali rikosten suhteen. Isossa kuvassa Kaarina on suhteellisen rauhallinen, hän toteaa.

Teksti ja kuva Ada Potinkara