Pääkirjoitus: Sähköä liikkumiseen

0

Vielä kymmenen vuotta sitten kuljin polkupyörällä kaikki työ- ja kauppamatkat siitä yksinkertaisesta syystä, ettei perheellämme ollut autoa. Se oli ekologista ja samalla kohotti kuntoa.

Perheen kasvun myö-tä auto oli kuitenkin hankittava, ja vaikka työ- tai kauppamatkat eivät pidentyneet, laiskuus ja autoilu voitti pyöräilyn useimmilla matkoilla – ja samalla kunto huononi.

Pari viikkoa sitten päätin kokeilla pitkästä aikaa työmatkapyöräilyä Turusta Kaarinaan. Kuten lehdessä silloin kirjoitin, kokeilu onnistui yli odotusten. Pyöräteiden loistavasta kunnosta päätellen en ole ainoa, joka pyöräilee päivittäin tuolla välillä, ja polkupyöräilyn suosio on tilastojenkin mukaan kasvussa.

Tavallisen pyöräilyn lisäksi sähköpyöräily on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Muoti- ja urheilukauppa ry tiedotti keväällä, että nyt jo joka kymmenes polkupyörä Suomessa on sähköavusteinen. Pyöräkauppa kasvoi viime vuonna 34 prosentilla ja sähköavusteisten pyörien 45 prosentilla. Tästä lehdestä voi lukea eräästä kaarinalaisesta tyytyväisestä sähköpyöräilijästä, joka sähköpyöräilyn lisäksi on innostunut sähköautoista.

Sähköpyörien ja -autojen lisäksi viime vuosina liikenteessä ovat lisääntyneet sähköiset ja tavalliset potkulaudat. Eivätkä aikuiset ole ainoita, joille kehitellään uusia kulkuneuvoja. Viime Kaarina-lehdessä kerrottiin kaarinalaisesta yrityksestä, joka maahantuo erilaisia työnnettäviä, potkuteltavia ja poljettavia kulkuvälineitä taaperoikäisille.

Erilaisten lihasvoimalla ja sähköllä liikkuvien ajoneuvojen suosion kasvu on hienoa ja säästää ympäristöä, jos ne korvaavat bensiiniautoilla ajettuja matkoja liikenteessä. Sähköajoneuvojen hinnatkin ovat laskeneet suosion nousun myötä. Laskin, että käytetyn sähköauton ostohinnan saisin takaisin viidessä vuodessa bensanhintojen säästöllä. Vaihtaminen olisi siis paitsi ekologista, myös taloudellista – kunpa vaan vielä kuntokin kohenisi samalla.

Jaana Pakarinen