Paperiset lukiokirjat vaihtuivat digitaalisiin: Yhden lukiolaisen hinta kaupungille 3000 euroa

0
Sara Poutala, Ida Muhos ja Mersia Koponen: Toisaalta on kiva, kun ei tarvitse kantaa koulukirjoja, toisaalta digitaalisissa kirjoissa on ongelmiakin. Netti ei koulussa aina toimi kunnolla ja voi käydä niin, että on juuri kirjoittanut tekstin, joka yhtäkkiä häviää. Netin pätkiminen varmasti johtuu siitä, että niin moni käyttää sitä koulussa yhtä aikaa. Pitkien tekstien lukeminen ruudulta voi myös aiheuttaa päänsärkyä.

Tänä syksynä lukioissa otettiin käyttöön uusi opetussuunnitelma. Se koskee uusia, ensimmäisen vuoden opiskelijoita.

Uusi opetussuunnitelma tarkoittaa paitsi opintojen sisältöjen muuttumista, myös muutoksia ylioppilaskirjoituksiin. Lisäksi toinen aste muuttui tänä vuonna peruskoulunsa päättäneille maksuttomaksi. Näin ollen uudet opiskelijat saavat opiskelumateriaalit ilmaiseksi.

– Kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat saaneet läppärin ja koulukirjat maksutta. Tämän lisäksi esimerkiksi koulumatkatukea saa, jos matka on yli seitsemän kilometriä, Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen kertoo.

Se, että läppärit ovat nyt yhtenäiset, helpottaa rehtorin mukaan teknisissä ongelmissa.

Maksutonta kymppiluokkalaisillekinMaksuton toisen asteen koulutus koskee kaikkia tänä keväänä peruskoulunsa päättäviä. Heitä, jotka aloittavat nyt toisen asteen ensimmäistä kertaa, mutta ovat käyneet peruskoulun ja toisen asteen välillä esimerkiksi kymppiluokan tai valmentavaa koulutusta, maksuttomuus ei kuitenkaan koske – paitsi Kaarinassa.

– Kaarinassa sivistyslautakunta päätti, että myös heille kustannetaan maksuton toisen asteen koulutus. Tämä koskee Kaarinassa viittä opiskelijaa, Laitinen kertoo.

Kaupungille kustannukset yhtä lukiolaista kohden ovat noin 3000 euroa lukion ajalta. Tästä summasta suurin osa menee läppäriin sekä koulukirjoihin.

Kirjat vain diginäUusilla Kaarinan lukiolaisilla lähes kaikki oppimateriaalit ovat nyt digitaalisessa muodossa.

– Vielä on pohdinnassa, hankitaanko myös lyhyiden kielten kirjat ainoastaan digitaalisina vai myös paperisena. Lyhyen kielen opinnot eivät ole vielä alkaneet. Kaikki muut kirjat ovat ainoastaan digitaalisessa muodossa, Laitinen kertoo.

Rehtori kertoo, että digitaalisia kirjoja on ollut Kaarinan lukiossa käytössä jo aiemminkin.

– Ei kuitenkaan tässä määrin. Kun opiskelijat ovat itse hankkineet kirjansa, silloin he ovat voineet itse valita, hankkivatko paperiset vai digitaaliset kirjat, hän sanoo.

Laitisen mukaan digitaaliset kirjat eivät ole merkittävästi edullisemmat kuin paperiset versiotkaan. Niitä puolsivat kuitenkin muut seikat.

– Logistisesti meillä ei olisi ollut resursseja siihen, että kirjoja olisi pitänyt hankkia ja jakaa kaikille. Toisekseen onhan se ympäristöystävällisempää, että ei käytetä paperisia kirjoja, Laitinen perustelee.

AlkuhankaluuksiaRehtori kertoo, että uudet opiskelijat ovat suhtautuneet digitaalisiin oppimateriaaleihin positiivisesti.

– Varsin hyvin oppilaat ovat ne ottaneet. Tietysti opiskelijoille jo lukioon siirtyminenkin on aivan uutta. Toki toisille paperiset kirjat sopisivat paremmin. Tietokoneessa on se huono puoli, että helposti sillä alkaa tehdä jotain muuta kuin opiskelua, Laitinen hymähtää.

Joitain alkukankeuksia digitaalisissa oppimateriaaleissa tosin on ollut, ihan valtakunnallisestikin. 

– Eräällä kustantajalla materiaalit kaatuivat, eikä niitä saatu aluksi toimimaan. Nyt materiaalit toimivat jo, rehtori kertoo.

Toinen pieni hankaluus on koskenut materiaaleihin kirjautumista. Koska oppimateriaaleja on monelta eri kustantajalta, on opiskelua yritetty sujuvoittaa siten, että opiskelijat voisivat kirjautua yhteen alustaan, josta he voisivat avata kaikki oppimateriaalinsa. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.

– Nyt jokaisen eri kustantajan oppimateriaaleihin pitää opiskelijan aina kirjautua erikseen, Laitinen kertoo.

Lisenssi voimassa ylppäreihin saakkaDigitaalisiin lukiokirjoihin lukio ostaa aina oppilaskohtaiset tietynpituiset lisenssit. Hämmennystä on herättänyt se, onko lisenssi voimassa ainoastaan kyseisen kurssin ajan, vai ylioppilaskirjoituksiin saakka. Rehtori vakuuttaa, että kirjaa pystyy käyttämään myös ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa.

– Lisenssi on kyllä voimassa ylppäreihin saakka. Sitä itse asiassa olemme selvitelleet, että jos tilanne onkin se, että opiskelija ei aio kirjoittaa jotain ainetta, niin voisiko lisenssin katkaista aiemmin. Tällä hetkellä kun maksamme tällaisissa tapauksissa tavallaan turhasta, Laitinen pohtii.

Uusi lukion opetussuunnitelma muuttaa jonkin verran opiskeltavien aineiden sisältöjä. 

– Kaikissa aineissa on pieniä muutoksia, mutta pohja yleensä pysyy samana, rehtori kertoo.

Kaarinan lukiossa on ollut muutama tilanne, joissa toisen tai kolmannen vuoden lukiolaisella on jäänyt puuttumaan yksittäisiä, yleensä ensimmäisenä vuonna suoritettavia kursseja. Kun opetussuunnitelma on muuttunut, kyseistä kurssia ei enää kuitenkaan välttämättä olekaan tarjolla. 

– Olemme sitten tilannekohtaisesti katsoneet, millä kurssin voi korvata, Laitinen kertoo.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset meneillään Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkoivat viime viikolla ja jatkuvat Kaarinassa ensi maanantaihin saakka.

Kaarinan lukion ylioppilaskirjoituksiin osallistuu syksyllä 160 opiskelijaa.

– Näistä 146 on nuoria ja noin 15 aikuispuolelta, lukion rehtori Kimmo Laitinen kertoo.

Suurin osa kirjoittajista jatkaa urakkaansa kevään kirjoituksissa, mutta osan on tarkoitus myös valmistua tänä syksynä.

– Uusia ylioppilaita on tulossa syksyllä arviolta noin kuusi, Laitinen sanoo.

Hän kertoo, että ylioppilaskirjoituksia hajautetaan usein useampaan tutkintokertaan. Kirjoittaa voi kolmella perättäisellä kirjoituskerralla. 

Tällä hetkellä ylioppilaskirjoituksiin osallistuvilla on pakollisia aineita kirjoitettavana neljä kappaletta.

– Ylioppilaskirjoitusten tutkintorakenne muuttuu kuitenkin ensi keväänä, ja siitä eteenpäin pakollisia kirjoitettavia aineita on viisi. Jos on kuitenkin osallistunut tämän syksyn kirjoituksiin ja jatkaa ensi keväänä, saa kirjoittaa vain neljä pakollista ainetta, rehtori kertoo.

Kaarina-lehti kysyi lukiolaisilta, mitä mieltä he ovat digitaalisista koulukirjoista. Vastaukset löytyvät kuvateksteistä.