Pullopommi savutti Kuusistossa

0
Erja Leinon kuva hänen löytämistään pullopommin jäänteistä lauantailta. Pommiroskien keräämiseen tarvittiin poliisia.

Sosiaalisessa mediassa on kirjoiteltu nuorison ikävästä huvituksesta, omatekoisten pullopommien räjäyttelystä. Päivitysten mukaan pommeja olisi viime aikoina havaittu eri puolilta Kaarinaa.

Poliisille tietoon on kuitenkin tullut Kaarinasta vain yksi omatekoinen pommi, jonka jäänteet löytyivät viime lauantaina Kuusistosta. Sitä edeltävä kerta löytyy huhtikuulta, kertoo Katri Tammio Lounais-Suomen poliisista.

Ohikulkija oli Kuusistossa huomannut pommin jäänteitä. Hän oli alkanut kerätä niitä, mutta pussi oli alkanut savuta. Poliisi tuli hoitamaan siivoustyön loppuun.

Pullopommit on yleensä tehty kotoa löydettävistä aineista ja niiden seoksista, kuten viemärinpuhdistusaineesta. Kemiallisen reaktion tuotteena paine kasvaa pullossa, joka pamahtaa rikki ja muodostaa räjähdystä muistuttavan äänen. Räjähdyksiä videoidaan, ja videoita levitetään sosiaalisessa mediassa.

Valmistuksen ja räjäyttämisen aikana pommit voivat aiheuttaa huomattavaa vaaraa sekä tekijälle että sivullisille. Roiskeet voivat aiheuttaa esimerkiksi palovammoja. Silmiin joutuessaan pommeissa käytettävät aineet tai pullon sirpaleet voivat vaurioittaa pysyvästi näköä.

– Kannattaa myös muistaa, että räjäyttelystä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen, joka voi sisältää vahingonkorvauksia, Tammio muistuttaa.