Pyhän Katariinan polut osaksi Tammireitistöä: Vaarniemeen uusia polkuja, tulipaikka häviää

0
Tanja Virtanen oli 18 vuotta sitten Pyhän Katariinan polkujen hanketyöryhmässä. Hän oli mukana myös polkujen merkintätalkoissa tänä syksynä.

Iloinen joukko eri-ikäisiä partiolaisia kulkee luontopolkua maalipurkit ja pensselit käsissään. Muutaman metrin välein pysähdytään ja maalataan puuhun kolme eriväristä raitaa: ylimmäksi sininen, keskelle valkoinen ja alimmaksi vihreä. Nämä ovat Tammireitit-retkeilyreitistön viralliset värit.

Puissa näkyy jo aiemmin maalattuja luontopolun merkkejä, mutta merkit ovat sinisiä, koko puun ympäröiviä raitoja. Ne ovat Pyhän Katariinan polkujen merkkejä.

– Kaarinassa kulkeva Pyhän Katariinan polut -reitistö liitetään nyt mukaan Tammireitteihin. Pyhän Katariinan polut eivät siis katoa mihinkään, mutta niistä tulee osaa suurempaa Tammireitit-kokonaisuutta, Kaarinan kaupungin ympäristösuunnittelija Kukka Hammarström selventää.

Tammireitit oli neljän kunnan, Paimion, Sauvon, Liedon ja Kaarinan yhteinen hanke, johon saatiin EU-rahoitusta. Hanke toteutettiin vuosina 2017–2020, ja nyt hanke jatkuu kuntien omina hankkeina.

Pyhän Katariinan polut on puolestaan Kaarinan länsipuolella, Vaarniemen ja Ala-Lemun alueella kulkeva retkeilyreitti, johon kuuluun noin kymmenen kilometrin verran polkuja.

– Pyhän Katariinan polut on yksi Kaarinan suosituimpia, ellei suosituin retkeilyreitti, jonne tullaan kauempaakin, Hammarström kertoo.

Partiolaiset huoltavat

Pyhän Katariinan polut on perustettu vuonna 2003, ja sitä on ollut rakentamassa partiolaiset yhdessä kaupungin kanssa.

Yksi reittiä perustamassa ollut partiolainen, Tanja Virtanen, on ollut mukana kunnostamassa polkuja siitä saakka. Hän on jälleen mukana polkujen merkkaustalkoissa.

– Reitistön perustaminen alkoi silloin ihan sillä, että kävimme läpi maanomistajia ja kartoitimme, mistä reitti voisi kulkea. Paikalla oli valmiina esimerkiksi koiranulkoilutuspolkuja, mutta raivasimme ja merkitsimme reitin selkeämmäksi, Virtanen muistelee.

Kaupunki teki partiolaisten kanssa huoltosopimuksen, ja partiolaiset ovat käyneet kunnostamassa Pyhän Katariinan polkuja siitä saakka.

– Meillä on eri lippukunnissa kiertävät vuorot. Joka toinen viikko yhdestä lippukunnasta käydään poluilla. Isompia talkoita pidetään sitten kerran tai pari vuodessa. Nyt on ollut vähän pidempi tauko, kun on odotettu kaupungilta tietoa tästä reitin liittymisestä Tammireitistöön, kertoo Kaarinan Partiolaisten hallituksen puheenjohtaja Tytti Kankaristo.

Polkujen merkintätalkoisiin saapui syyskuussa noin kolmekymmentä innokasta partiolaista viidestä eri lippukunnasta.

– Todella hyvin on porukkaa, ei näin paljon aina ole talkoissa ihmisiä, Kankaristo sanoo.

Reittejä muutetaan

Pyhän Katariinan polut merkittiin nyt Tammireittien värein, mutta tarkoitus on tehdä reiteillä jatkossa muutakin.

Laavua vielä kunnostetaan. Vanha, epävirallinen tulipaikka puretaan Vaarniemen kalliolta.

– Jatkossa reitillä tulee olemaan kaksi tulipaikkaa, toinen laavulla ja toinen Herrasniityn takana olevassa metsässä, Hammarström sanoo.

Myös joitain yhteyksiä poistetaan. Lisäksi tulee uusia yhteyksiä.

Reitit päivitetään reitistöjen nettisivuille heti, kun muutokset on tehty. Muun muassa Sauhuvuoren aluetta ei jatkossa merkitä karttoihin ollenkaan.

– Tämä siksi, että lähtö sinne on vaarallinen. Lisäksi neuvotteluja maanomistajien kanssa jatketaan. On kuitenkin mahdollista, että jatkossa, kun aluetta kehitetään, se saadaan jälleen mukaan reittiin, Hammarström sanoo.

Ensi vuonna myös polkupohjia on tarkoitus parantaa.

– Kaikkea ei siloteta, metsässä saa olla juuria ja kiviä, mutta joitain kohtia täytetään. Lisäksi ensi vuonna saadaan myös uudet retkeilyreittiviitat sekä opastaulut, Hammarström kertoo.