Pääkirjoitus: Tulevaisuus tehdään yrityksissä

0

”Yritykset tähtäävät pelkkään voiton tekemiseen ja osakkeenomistajien etuun, ihmisten terveyden ja ympäristön kustannuksella.” Tätä kommenttia kuulee hämmentävän usein. Laitan mielessäni rastin seinään joka kerta, kun se esitetään esimerkiksi Kaarinan valtuustossa.

Toki maailman sivu löytyy yrityksiä, joilla ei ole puhtaita jauhoja pusseissa, mutta yhtä lailla löytyy asiattomasti toimineita kunnallisia tai valtiollisia virkamiehiä ja osastoja. Oli kyseessä sitten markkina- tai julkisrahoitteinen yksikkö, joku ennen pitkää alkaa pelata omaan pussiinsa, jos mahdollisuus tarjoutuu eikä valvontaa ole tarpeeksi. On asiatonta ja hitusen hölmöä väittää, että jokainen yrittäjä – tai jokainen virkamies – vain vaanisi tilaisuutta vilunkipeliin.

Kaupungin ja yritysten tehdessä yhteistyötä on tietenkin varmistettava, että vilunkipelistä jää puolin ja toisin kiinni, joten sinällään riski on hyvä pitää mielessä. Tämän voi kuitenkin tehdä vähättelemättä toisten elämäntyötä.

Kiinnostavaa on, miten usein maailmanhistorian muuttaneita keksintöjä – oli sitten kyse kirjapainotaidosta, lennättimestä, penisilliinistä, e-pillereistä tai tietokoneesta – esitellään kuin ne olisivat taikaiskulla levinneet keksimisensä jälkeen ihmisten arkeen. Todellisuudessa aina on tarvittu väliin yrityksiä, jotka ovat uskoneet uuden oudon keksinnön kaupalliseen potentiaaliin, investoineet siihen, tuotteistaneet sen ja markkinoineet sitä. Historiakäsityksessämme on yritysten kokoinen aukko.

Jos maailmaa haluaa muuttaa paremmaksi, yritykset ovat avainasemassa. Pidetään huoli siitä, että Kaarina on houkutteleva paikka innovatiivisille yrityksille, jotka uskaltavat panostaa omalla riskillään tulevaisuuteen.

Maria Kesti