Ensimmäinen erä omenamehua valmistuu pian Kaarinan nimikkopuusta

0
Anna Alm on huolehtinut Kaarinan nimikkopuusta.

Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi ahvenanmaalaiset lahjoittivat jokaiselle Suomen kaupungille oman omenapuun. Kaarinan puun satoa on nyt alettu korjata, ja tarkoituksena on valmistaa nimikkopuun antimista tuorepuristettua omenamehua.

Kaarinalaisille lahjoitettu nimikkopuu sijaitsee Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm.

Viljelijät kertovat, että satoa saatiin tänä vuonna hyvin ja sadonkorjuuseen ryhdyttiin normaalia aiemmin.

– Lämpimän kesän ja alkusyksyn ansiosta sato valmistui ajoissa ja hedelmiä saatiin runsaasti, noin 10 kiloa, Anna Alm kertoo Visit Ålandin tiedotteessa.

Öfvergårdsin maatila tunnetaan omenamehuista, jotka ovat saaneet paikallisia ja kansainvälisiä palkintoja.

– Saimme paljon erilaisia ehdotuksia, mitä nimikkopuiden omenoista voisi valmistaa, hillosta omenapiirakkaan. Päädyimme tuottamaan sadon antimista omenamehua, Visit Ålandin myynti- ja projektipäällikkö Niko Micklin kertoo.

Kaarinan nimikkopuun omenoista valmistettua mehua toimitetaan ensimmäinen kolmen litran erä kaupunginjohtajalle ennen joulua. Toinen erä luovutetaan Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlien yhteydessä ensi kesänä.

Kukin kaupunki saa päättää itse, mitä mehulla tekee.

– Ensimmäisestä omenamehuerästä kaupunki voi järjestää vaikka arvonnan sosiaalisessa mediassa tai sillä voi palkita ansioituneen kaupunkilaisen, vinkkaa Micklin.

Öfvergårdsin Tilalla on käynyt tänä vuonna vieraita eri puolilta Suomea katselemassa nimikkopuita. Tila on auki myös syksyllä koulujen syyslomalla.