Häh: Onko miesten muinaispuku sittenkin jo laadittu?

0
Arkistokuva Kaarinan muinaispuvusta sekä fiktiivisestä miehen muinaispuvusta. Niitä esittelivät vuoden 2016 seminaarissa tekstiilitutkija Helena Honka-Hallila sekä hänen miehensä Ari Honka-Hallila.

Kaarina-lehti kertoi 22.9.2021 Ravattulan muinaispuvusta sekä siitä, että yhtäkään miesten muinaispukua ei ole Suomessa ennallistettu. Verkosta kuitenkin löytyy marraskuussa 2016 julkaistu Turun Sanomien artikkeli, jossa esitellään miesten muinaispukua.

Sitä oli ollut laatimassa samoja ihmisiä, jotka olivat tehneet Ravattulan muinaispuvun. Mistähän mahtaa olla kyse?

– Tällä miesten puvulla ei ole virallista muinaispuvun statusta. Puku laadittiin rekvisiitaksi silloista Spiraaleja ja kulkusia Itämeren rannoilta -seminaaria varten, selittää arkeologi Jaana Riikonen .

Seminaariin tehty puku perustui kuvitelmiin ja tekijöiden omakohtaiseen tutkimustietoon siitä, millaista pukua miehet olisivat myöhäisrautakaudella voineet käyttää Varsinais-Suomessa. Museoviraston löytöjä ei käyty pukua varten tutkimassa eikä esimerkiksi värianalyysejä tehty.

Suomesta on laadittu kymmenen muinaispuvun ennallistusta, joista viimeisin oli Ravattulan puku Kaarinasta. Kaikki puvut ovat naisten. Miesten puvuista ei ole toistaiseksi saatu arkeologisissa kaivauksissa tarpeeksi tekstiililöytöjä, jotta usean vaatekappaleen virallinen muinaispuku olisi mahdollista ennallistaa. Erityisesti puuttuu tietoja housuista.