Häh: Maakaapeloinnit alkoivat Kaarinassa jälleen – Jatkuvatko riidat viimeistelytöistä?

0
Esimerkki huonosti tehtyjen viimeistelytöiden jäljistä parin vuoden takaa. Asfaltti murtui kaapelikaivuu-urakan jälkeen, koska ojanvierustan maata ei ollut täytetty riittävän tukevasti.

Lukija pohti tämän Kaarina-lehden Tyrskähdyksissä, miten mahtaa käydä nyt, kun Lounea Oy aloittaa esimerkiksi Koristossa maakaapeloinnin. Jäävätkö jälkikorjaukset jälleen puolitiehen ja odottamaan pitkiksi ajoiksi?

Aiemmin Kaarinassa on ollut sekä Lounean että Carunan kanssa erimielisyyttä siitä, mitä viimeistelytöistä kuuluu sähköyhtiön ja mitä kaupungin vastuulle.

Tekninen lautakunta hyväksyi elokuussa 2020 Kaarinan uudet, aiempaa tarkemmat ohjeet kaapelikaivantojen toteuttamisesta erimielisyyksien välttämiseksi, mutta Caruna ei ollut tyytyväinen vaan vei ohjeistuksen oikeuteen. Carunan mielestä Kaarina edellyttää ennallistamisen ylittävää, perusparantamiseksi katsottavaa työtä. Tämän vuoden helmikuussa Kaarina-lehti kuitenkin uutisoi, että hallinto-oikeus katsoi, että tämänluonteisista ohjeista ei voi sellaisenaan tehdä oikeuskelpoista valitusta.

– Tällä hetkellä meillä ei ole yhtään auki olevaa oikeus- tai kanteluasiaa näistä kaapeloinneista, kertoo Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari.

– Sähköyhtiöt voisivat kuitenkin tehdä oikeuskelpoisen valituksen jostain hakemastaan luvasta, jonka ehdoiksi ohjeemme on liitetty. Kaapelointiasiat ovat kuitenkin nyt järjestyneet ilman ulkopuolisia, asianomaisten kesken.

Toisin sanoen Lounea on ainakin näillä näkymin hyväksynyt sen, mitä kaupunki edellyttää maakaapeloinnin jälkitöiltä.

Kaarinan tiemestari antaa sähköyhtiöille kaivuuluvat sekä valvoo työsuoritusta.

Entä kuinka kauaksi aikaa kaivuutyöt voivat jäädä seisomaan? Tyrskähtäjä kertoo odotelleensa viimeksi viisi vuotta.

– Luvan antamisen yhteydessä työlle määritellän toteutusaika, joskin toisinaan se osoittautuu käytännössä riittämättömäksi, vastaa Haapasaari.

– Sanoisin, että töiden pitää valmistua lopullisesti seuraavan kasvukauden aikana. Esimerkiksi nyt syksyllä on siinä ja siinä, kannattaako nurmea kylvää vai tehdäänkö viimeistelytyöt vasta ensi keväänä. Lisäksi urakoija ei käy tilkkutäkkimäisesti viimeistelemässä pala kerrallaan valmistuneita kohtia vaan odottaa esimerkiksi koko Koriston töiden valmistumista ja laittaa sitten ne kerralla kuntoon.