Hevosenlanta pääsi bisnekseen – Turpeen tarvetta mullassa saatiin vähennettyä

0
Eveliina Lehtovaara luotsaa Soraliike Lehtovaaran tiloissa Lantavaaraa, joka noutaa lannan hevostalleilta, kompostoi sen ja sekoittaa mullan joukkoon. – Etenkin pienillä talleilla on vaikeuksia päästä hevosenlannasta eroon. Niille palvelumme sopii hyvin.

Eveliina Lehtovaara on työskennellyt ikänsä kuljetusalan perheyrityksessä, jota hänen isänsä Jari Lehtovaara luotsaa. Perheen kesken tulee puhuttua muutakin kuin vain oman yrityksen asioita – mutta niistäkin jutusteluista saattaa syntyä hyvällä ideoinnilla lisäbisnestä.

– Minulla on ollut omia hevosia kuusi vuotta, ja runsas vuosi sitten hevoset muuttivat omaan pihaan. Aloin tuskastella isälleni sitä, miten hankalaa lannan hävittäminen on, ja siitä se sitten lähti, 27-vuotias Eveliina kertoo.

Syntyi Lantavaara , jonka toiminnasta hän nyt vastaa.

Vuoden jälkeen multaan– Lantavaarassa jatkojalostetaan hevosten tuotokset uusiokäyttöön, Eveliina Lehtovaara selittää.

– Meiltä voi vuokrata vaihtolavan, ja käymme tyhjentämässä sen, kun se on täynnä lantaa. Lanta kompostoituu meillä vuoden verran, minkä jälkeen sitä sekoitetaan mullan joukkoon. Hevosenlannan lisääminen multaan vähentää turpeen määrää mullassa, joten ilmasto kiittää.

Luontoarvot ovat yritykselle tärkeitä. Niinpä Lantavaara lahjoittaa hiukan Itämeren suojelutyöhön joka kerta, kun saa uuden sopimusasiakkaan.

– Yleensä tarha-alueilta ja lantaloista peräisin olevat valumat sisältävät fosforia, joka kuormittaa vesistöjä. Pienillä teoilla on suuri vaikutus, ja sen vuoksi olemme halunneet lähteä yhteistyöhön Itämeren suojelemisen hyväksi.

Aiempaa helpommin eroonToimintaa varten Lehtovaarat rakensivat Piikkiön Pukkilaan ison avohallin, jossa lanta kompostoidaan. Viime syksynä solmittiin ensimmäiset sopimukset, ja toiminta on saanut käyttäjiltään kiitosta.

– Asiakkaat ovat tykänneet siitä, että lannasta pääsee nyt helposti eroon. Lannan hävittäminen on monelle pienelle tallille ongelma, jos omia peltoja ei ole. Lisäksi asiakkaat ovat tykänneet uusista vaihtolavoista. Ne eivät ole niitä perinteisiä ränsistyneen näköisiä lavoja, joita tallien pihoilla usein näkee.

Kuivikkeen pitäisi olla turvetta, olkea tai hamppua. Puupohjaisia lantaloita yritys ei tyhjennä.

– Kutterinpuru ja puupelletti eivät valitettavasti käy jatkojalostuksen takia. Lanta kompostoituu vuoden, eikä puupohjainen kuivike pala kunnolla sinä aikana, Lehtovaara selventää.

Pieniä talleja etsitäänYhteen lavaan mahtuu 15 kuutiota lantaa, ja saman verran yksi hevonen sitä vuodessa tuottaa.

– Jos on esimerkiksi kaksi hevosta ja yksi poni, niin se on kaksi tyhjennystä vuodessa. Ponin tuotokset tulevat kaupan päälle, se ei niin paljon tuota.

Lehtovaara tietää mistä puhuu, sillä hänellä on palvelu luonnollisesti omalla tallillaan käytössä. Silti oikean kohderyhmän löytäminen on hankalaa.

– Potentiaaliset asiakkaat ovat niitä pieniä muutaman hevosen talleja. Niitä on vaikea löytää, vaikka olen kaikenlaisissa sosiaalisen median hevosryhmissä mukana.

Hevosenlanta on haluttua tavaraa puutarhoilla, mutta toistaiseksi yritys ei myy lantaa sellaisenaan ulos.

– Kyselyjä on kyllä tullut, mutta nyt käytämme sen itse. Katsotaan myöhemmin, jos sitä tulee enemmän ja jää ylimääräistä.

Teksti: Anni Himberg