Hovirinnan ranta kommelluksien kautta turkoosiksi

0
Kuvan Hovirinnan rannan valoinstallaatiosta otti Jaana Pakarinen.

Hovirinnan rannan valoinstallaatio on lokakuussa ihastuttanut kaarinalaisia. Turkoosi, tunnelmallinen valo on tuonut muistoja taakse jäänestä kesästä.

Taideteos on valotaiteilija ja teatteriohjaaja Tapio Väntsin kädenjälkeä. Sujuikohan valoteoksen asentaminen kommelluksitta?

– Ei. Brexitin ja koronapandemian aiheuttaman komponenttipulan vuoksi heittimet saapuivat juuri ja juuri ajoissa, Väntsi vastaa.

Toisaalta valojen asentaja oli paljon nopeampi kuin Väntsi oli laskenut ja hän pääsi kytkemään valot jo vajaata viikkoa ennen kuin oli määrä olla valmista. Pulmat eivät kuitenkaan loppuneet tähän.

– Valojen sytyttämisen jälkeen huomasin, että valonheittimien sijoittelu ei toiminutkaan suunnitellusti. Valo ei osunut riittävästi rantakasvillisuuteen vaan ohikulkijoiden silmiin. Heittimiä oli pakko siirtää ja kehittää uusi kiinnitystapa. En ollut koskaan kiinnittänyt esitystekniikkaa venelaiturin aitoihin, mutta en kehdannut enää pyytää apua kaupungin viherpalveluilta. He olivat tehneet asennuksen oikein minun suunnitelmani mukaan, mutta suunnitelma vaan ei toiminut.

Valonheittimille löytyi uudet paikat ja kiinnitykset, mutta kun Väntsi tuli ensimmäisenä valoinstallaatiopäivänä katsomaan teosta, yksi neljästä laiturista oli pimeänä.

– Sähkönjakelupylväs oli rikki, ja siitä oli pitänyt katkaista sähköt. Näin myös erään perheen tulleen piknikille varta vasten valoteosta katsomaan. Lähdin saman tien ostamaan 70 metriä jatkojohtoa. Vietin siis esikoisteokseni avajaisillan konttaamalla jatkojohtoa laiturilta toiselle! Seuraavana päivänä satamamestari sai korjautettua sähkön, ja pääsin konttaamaan jatkojohdon takaisin kerälle.

Onneksi lopputulos on palkinnut: teos on sellainen kuin millaiseksi taiteilija oli sen halunnutkin.

– Ja valo näyttäytyy erilaisena aamu-usvassa, auringon laskiessa ja toisaalta pilkkopimeässä.

Valoinstallaatio ovat päällä päivittäin kello 5.30–9 ja 19–23 välillä.

Teos puretaan 22.11. Seuraava teos syttyy Piikkiöön Pontelaan joulukuun alussa.