Ilmastoahdistus poiki uuden yrityksen: Econi laittaa seiniin savea

0
Savipinnan lopputulokseen voi vaikuttaa paitsi eri sävyisellä laastilla, myös levitystekniikalla, Jussi Niemi kertoo.

Kaarinaan vuosi sitten perustettu Econi-remontointiyritys on erikoistunut luonnonmukaisiin materiaaleihin, kuten saveen. Yrityksen perusti Jussi Niemi, joka parivuotta sitten alkoi tosissaan pohtia ekologisia arvoja.

– Iski ihan ilmastoahdistus, ja aloin miettiä, mitä itse voisin tehdä ilmaston eteen ja miten voisin siinä hyödyntää omaa osaamistani, hän kertoo.

Niemi oli aikaisemmin ollut töissä perheensä remontointialan yrityksessä Kaarinassa.

– Vuonna 2019 jäin sitten opinto- ja isyysvapaalle ja menin opiskelemaan Rasekoon, Mynämäkeen savirakentajaksi. Jo opiskeluaikana alkoi muotoutua ajatus omasta yrityksestä, hän kertoo.

Opintojen jälkeen, vuonna 2020 hän perustikin perheyrityksen alle oman aputoiminimen ja yritys sai nimekseen Econi.

Savi tasapainottaa huoneilmaaEconi on erikoistunut luonnonmukaisiin rakennusmateriaaleihin ja -menetelmiin, päätuotteenaan savi, jota käytetään sekä savirappauksissa että savimaaleissa. Yrityksessään Niemi paitsi tekee remontteja asiakaskohteissa, myös jälleenmyy tuotteita edelleen.

Yrityksen tilat löytyvät Krossista Hallimestarinkadulta, jossa esillä on asiakkaille luonnonmukaisia rakennusmateriaaleja.

Niemi kertoo, että savi on rakennusmateriaalina paitsi ekologinen, myös hengittävä materiaali ja näin terveydelle hyväksi.

– Savi tasapainottaa sisäilman kosteutta, jolloin esimerkiksi hometta ei pääse syntymään.

Savi on materiaalina perinteinen. 

– Ennen kuin tapetit yleistyvät, käytettiin taloissa yleisesti savea pintamateriaalina, Niemi kertoo.

Hirsitalojen seinäpinnoissa sitä on käytetty materiaalina pitkään, ja edelleen vanhojen hirsitalojen seinistä voi löytyä vanhoja savirappauksia. 

Lukuisia erilaisia lopputuloksiaSavirappauksesta voi ensimmäisenä mieleen tulla rouhean ruskea savimaja, mutta savimateriaalit ovat nykyisin modernimpia. Sekä savirappauksia että maaleja on saatavina monissa eri värisävyissä, minkä lisäksi saveen voidaan sekoittaa erilaisia muita materiaaleja. Tämän lisäksi savenlevitykseen on olemassa useita eri levitystekniikoita, mitkä vaikuttavat pinnan lopputulokseen. 

– Savilaastin joukossa voi olla esimerkiksi oikeaa helmiäistä, eli simpukkaa, tai vaikka olkea tai hamppua rouheena, Niemi kuvaa.

Savilaasti on savesta, hiekasta ja vedestä valmistettu massa, jota levitetään seinäpinnalle lastalla.

– Laastia voi levittää esimerkiksi puulevylle tai betonille, mutta kipsilevylle se ei sovellu. Kuitenkin jos pinta on sellaista, mille savi ei suoraan sovellu, voidaan väliin asentaa jokin välimateriaali, kuten ruokomatto, Niemi kertoo.

Savilaastin pinnan voi vielä maalata savimaalilla. Maaleja on olemassa monissa eri sävyissä, mutta niissä ei ole käytetty pigmenttejä.

– Sävyt tulevat erivärisistä maa-aineksista, Niemi kertoo.

Niemi remontoi savipintoja asiakkailleen, mutta hän kertoo, että savipintaa voi tehdä myös itse. 

– Olen itse asiassa järjestämässä Kaarinassa kursseja, joissa opetan savirappauksen tekoa, hän kertoo.

Savea voi käyttää seinien lisäksi lattioiden pintamateriaalina.

– Savi on itse asiassa todella kestävä lattiamateriaali. Ja jos lattialle putoaa esimerkiksi terävä esine, parketti menisi siitä rikki, mutta savirappaus on helppo korjata vain lisäämällä savimassaa halkeamaan lisää, Niemi kertoo.

Ala kasvussaSaven lisäksi Econi on erikoistunut muihin luonnonmukaisiin rakennusmateriaaleihin. 

– Minun kauttani saa esimerkiksi kotimaisesta puusta tehtyjä sisustuspaneeleita, puu- ja parkettilattiaa ja luonnonkiviä, Niemi kertoo.

Hän kertoo, ettei seudulla ole vielä montaa ekologiseen remontointiin keskittynyttä yritystä, mutta ala on selvästi kasvussa ja ihmiset ovat kiinnostuneita remontoimaan ympäristöystävällisemmin.

– Erityisesti sisustusarkkitehdit, vanhoja taloja restauroivat ihmiset sekä uusia taloja rakentavat ovat kiinnostuneita ekologisista vaihtoehdoista, Niemi sanoo.

Alan kasvun ovat huomanneet myös valmistajat.

– Kotimaisilta valmistajiltakin alkaa tulla entistä enemmän ekologisia vaihtoehtoja, esimerkkinä Puustellin Miinus-keittiö, Niemi toteaa.