Kaarinassa nyt enemmän korona­tartuntoja asukasta kohti kuin Turussa

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan koronatartuntaluvut ovat yhä isoja, vaikka määrät lähtivätkin viikon aikana laskuun. Uusia tartuntoja ilmaantui viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen 34.

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut THL:n mukaan 936 koronatapausta.

Kaarinan kaupunki ei enää kerro tartuntatapauksta kouluissa, päiväkodeissa tai hoivalaitoksissa. Kaarina-lehdelle tuli kuitenkin muuta kautta tieto siitä, että Kotimäen koulussa Ristikallion yksikössä on ollut ainakin yksi tartunta.

Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen kertoo, että pääasiassa tautia sairastetaan edelleen nuorissa ikäpolvissa ja rokottamattomien keskuudessa.

Pop up -rokotukselle Littoisiin


THL:n mukaan ensimmäisen rokotuksen on saanut Kaarinassa nyt 75% väestöstä, toisen rokotuksen 65%. Ensimmäisen rokotteen saaneiden osuus ei ollut viikossa muuttunut, ja toisenkin rokotuksen ottaneiden määrä kasvoi vain hieman.

Rokotusinto on selvästi laantunut. Tavoitteena on 80–90% rokotuskattavuus.

– Jos on ykkösannos vielä ottamatta, nyt se kannattaa ottaa, sen kuin kävelee suoraan rokotuskeskukseen sisälle, Rita Arjonen kommentoi.

Koronarokotuksia saa Kaarinassa Oskarintalolla eli vanhalla virastotalolla. Lisäksi pop up -rokotukselle pääsee tämän viikon perjantaina Littoisten monitoimitalolla. Saatavilla on ensimmäisiä ja toisia annoksia sekä voimakkaasti immuunipuutteisille kolmansia annoksia.

Rokotukset on tarkoitettu vain kaarinalaisille.

Testitulokset nopeutuvat


Koronanäytteiden tuloksista kaarinalaiset saavat pian aiempaa nopeammin tietoa. Rita Arjonen kertoo, että Kaarinan terveyskeskuksessa otetaan ensi viikolla käyttöön antigeenitestit, jolloin näytettä ei tarvitse lähettää Tyksiin analysoitavaksi vaan se tutkitaan paikan päällä Kaarinassa. Näytevastauksen voi saada jopa puolessapäivässä.

– THL:n suosituksen mukaan lähetämme kuitenkin ikäihmisten ja riskiryhmäläisten näytteet Tyksiin, Arjonen toteaa.

Tyksin PCR-resti on hieman tarkempi kuin antigeenitesti. Näytteenotto on käytännössä samanlaista.

Kaarinan ilmaantuvuusluku eli koronatapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan 212. Luku oli taas noussut ja ylitti ensimmäistä kertaa Kaarina-lehden seurannassa Turun ilmaantuvuusluvun. Yleensä Turussa on ollut kaksinkerroin tartuntoja asukasta kohti Kaarinaan verrattuna.

Turussa ilmaantuvuusluku oli tiistaina 208.

Liedossa ilmaantuvuusluku oli 60, Paimiossa 73 ja Paraisilla 40.

Pop up -rokotus Littoisten monitoimitalolla 8.10. klo 9–15. Rokotuskeskus Oskarintalolla auki arkisin klo 9–15.30.