Kaiverra itse selleripää ja palsternakkakummitus halloweeniksi

0
Polta juureslyhdyssä vain led-tuikkuja - muuten saat hetkessä paistettuja juureksia.

Englanninkielisessä maailmassa halloweenia on ollut tapana koristaa kurpitsalyhdyin. Halloweenin kotimainen vastine on perinteinen sadonkorjuujuhla kekri, johon itse asiassa myöskin ovat kuuluneet lyhdyt – joskin naurislyhdyt, joita on kutsuttu myös kitupiikeiksi.

Perinteitä kunnioittaen päätin testata, millaisia lyhtyjä syntyy kotimaisista juureksista.

Lyhdyiksi sopivat kaikkein suurimmat juurekset.

Juureksia nyt paljon

Kaupassa on yllättävän hyvä valikoima erilaisia kotimaisia juureksia tähän aikaan vuodesta, joten valinnanvaraa on. Nauriit ovat melko pieniä, mutta valikoin niistä suurimman. Lantut vaikuttavat sopivankokoisilta, joten sellainenkin päätyy ostoskoriin. Saan myös idean palsternakkalyhdyistä, sillä pitkulaiset palsternakat muistuttavat kummituksia.

Vielä vihannesosastolta lähtiessä silmiini osuu sellerikeko, jota en voi vastustaa: muhkuraisen sellerin päässä näyttää kasvavan jo valmiiksi hauska hiuspehko.

Tee juureksen leikkuupintaan ensin pitkittäisiä ja poikittaisia viiltoja, jolloin niiden kovertaminen helpottuu.

Viilloilla helpompaa

Kaivertamiseen kannattaa varautua hyvin työvälinein. Pakollisia ovat ainakin terävä juuresveitsi sekä kuorimaveitsi. Kovertamisessa apuna voi käyttää myös metallista jäätelökauhaa tai teräväreunaista lusikkaa.

Juuresten kaivertaminen aloitetaan leikkaamalla juureksen päästä pois hattu. Palsternakasta leikataan pois sen alaosa.

Leikkaa juureksen leikkuupintaan ensin kehämäinen viilto siten, että juureksen kuoreksi jää noin puolen sentin kokoinen seinämä. Tämän jälkeen tee leikkuupinta täyteen pitkittäisiä ja poikittaisia viiltoja. Viillot helpottavat kovertamista, sillä kurpitsaan verrattuna juurekset ovat kovia. Jos yrittää kovertaa esimerkiksi lanttua suoraan jäätelökauhalla, on lopputulos vain pientä silppua.

Viiltelyn jälkeen juuresta voi alkaa kovertaa kuorimaveitsellä, lusikalla ja jäätelökauhalla. Kovertaminen on sotkuista puuhaa, joten työpiste kannattaa suojata kunnolla.

Ota talteen ylimääräiset juurespalat syötäväksi, ne voi paahtaa uunissa tai keittää ja soseuttaa kasvissosekeitoksi porkkanan kera.

 

Nauris on melko littana, joten kasvojen sijaan sen voi koristella pyöreillä rei’illä.

Nauris on pehmein

Kun juuresta on koverrettu tarpeeksi, tehdään reiät sen kylkeen. Lanttu- tai selleripäälle kannattaa piirtää kasvot ensin kynällä ennen niiden viiltämistä auki.

Kasvojen sijaan lyhtyyn voi tehdä myös koristeellisia pyöreitä reikiä.

Juureksista nauris on pehmein ja helpoin kaiverrettava. Tosin nauriissa ei ole kovaa kuorta, joten reikien kaivertaminen sen pintaan on hankalaa ja seinämät uhkaavat hajota.

Lanttu on kova, mutta siitä tulee kestävin lyhty. Sellerin kaivertaminen onnistuu helpommin. Palsternakka on paitsi kova, sen pitkulamainen muoto vaikeuttaa kovertamista, joten aivan suippoon kärkeen saakka sen kaivertaminen ei onnistu.

Sellerillä näyttää kasvavan jo valmiiksi päässä tukkaa.

Polta vain ledejä

Juureslyhdyt ovat tarpeeksi suuria, että niiden sisälle mahtuu tuikkukynttilä. Muista polttaa lyhtyjä vain palamattomalla alustalla ja mieluiten ulkotiloissa.

Jo parin minuutin polttamisen jälkeen huomaan, että tilavuudeltaan juureslyhty on niin pieni, että pian ilmassa alkaa haista paistettu nauris. Lyhdyn kannen nostettua huomaan sen olevan sisältä täysin palanut. Käytä siis juureslyhtyjen sisällä ainoastaan led-tuikkuja!

Koska juureksissa ei ole kovaa kuorta kurpitsan tapaan, ne myös säilyvät huonommin. Juureslyhty alkaakin nahistua jo parissa päivässä. Niinpä niiden teko kannattaa ajoittaa aivan halloweenin läheisyyteen ja säilyttää mieluiten ulkotiloissa.

Suuret palsternakat muuttuvat halloweenyönä aaveiksi.