Kerhorakennuksesta ei asuintaloa – Lunastaisiko kaupunki tilat?

0
Kerhotila valmistui 15 vuotta sitten, mutta sille ei enää ole tarvetta. Piikkiön VPK haluaisi myydä sen asuintaloksi. Arkistokuva.

Piikkiön VPK:n lupahakemus Nunnassa sijaitsevan kerhorakennuksen muuttamisesta asuinkäyttöön on saanut vastauksen: kerhorakennusta ei saa muuttaa asunnoksi.

Pykälää oli tarkoitus käsitellä Kaarinan kaupunkikehityslautakunnassa, mutta suunnittelutarveluvan myöntämisestä päättikin viranhaltija eli yleiskaava-arkkitehti Kaisa Äijö .

Yleensä suunnittelutarveratkaisut tekee lautakunta, mutta poikkeuksena ovat kaupunkikehitysjohtaja Päivi Liuska-Kankaanpään mukaan muun muassa asiat, joissa kysymyksessä on olemassa oleva rakennuspaikka, kuten Piikkiön VPK:n kohdalla. Niissä päätösvalta on virkamiehellä.

– Olimme siinä käsityksessä, että ilman muuta lautakunnalla on oikeus päättää tästä asiasta, koska he pitivät tätä merkityksellisenä, mutta Kaarinan hallintosäännöstä puuttuu sellainen mahdollisuus, että siirretään virkamiehelle delegoitu päätös takaisin lautakuntaan. Tämä selvisi vasta myöhemmin, Liuska-Kankaanpää taustoittaa.

VPK:n kerhorakennuksen käyttö on vähentynyt ja kohde on ollut myytävänä. Palokunnanpäällikkö Juho Lahdenperän mukaan tiedossa olisi ostaja, mutta kaupan ehtona on, että rakennus voidaan ottaa asuinkäyttöön.

Kerhotila sijaitsee Soraliike Lehtovaaran naapurissa. Rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen hankaloittaisi tulevaa kaavoitusta. Tavoitteena on tehdä paikasta yritys- ja logistiikka-alue. Alueelle on tulossa yleiskaava.

– Tämä kerhorakennus olisi erinomainen yrityksen toimistotiloiksi. Kaarinan Kehitys auttaa nyt löytämään ostajaa. Yhtenä vaihtoehtona on, että kaupunki ostaa tontin.

Lisäksi kielteistä suunnittelutarveratkaisua perustellaan asumisterveydellä. Soraliikkeen toiminnasta saattaisi aiheutua vakituiselle asukkaalle melu- ja pölyhaittoja.

Luvitukseen ei vaikuta se, onko asukas tietoinen mahdollisista haitoista.

– On mahdollista, että talo myydään seuraavalle omistajalle tai että siihen muuttaa vaikka lapsiperhe asumaan. Kiinteistön pitää olla käyttäjästä riippumatta asumiseen soveltuva.

Piikkiön VPK:lla on mahdollisuus vielä tehdä virkamiespäätöksestä oikaisuvaatimus.