Kouluille tuli kova hintalappu: Kaarina ja Parainen joutuvat rakentamaan kalleimpana aikana

0
Paraisten kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl asuu Kaarinassa Koristossa. Hän kertoo, että Paraisten uusi koulukeskus rakennetaan Koulukadun varrelle nykyisten yläkoulujen ja lukioiden yhteyteen. 1950–1970-luvuilla rakennetut koulut puretaan, kuten takana näkyvä Paraisten ruotsinkielinen yläkoulu eli Sarlinin koulu. Sen juhlasali on jo purettu. Kuvassa oikealle nousevat lukioiden ja Axxelin uudet tilat.

– Kyllähän tämä ennennäkemätön tilanne on, kommentoi Paraisten kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl.

Rakennuskustannukset ovat nousseet läpi 2000-luvun, mutta vuoden sisällä käyrät ovat yhtäkkisesti lähteneet hurjaan nousukiitoon.

Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksin mukaan tämän vuoden elokuussa rakennuskustannukset olivat kivunneet vuodentakaiseen verrattuna huimat 8,7 prosenttia ylöspäin.

Eniten hintaansa kasvattivat tarvikkeiden hinnat (keskimäärin 12%). Jyrkintä hinnannousu on ollut puutavaralla ja teräksellä, joista pyydetyt summat ovat lyhyessä ajassa yli kaksinkertaistuneet.

Työkustannukset ovat nousseet vuodessa 6%.

Ilmiö on maailmanlaajuinen ja ilmeisen kytköksissä koronaepidemiaan. Taustalta löytyy talouden yleistä ylikuumenemista ja epävakautta sekä Yhdysvaltojen voimakkaita elvytyksiä. Ympäri maailmaa ihmiset ovat myös panostaneet koteihinsa samaa tahtia kuin niissä on jouduttu viettämään poikkeuksellisen paljon aikaa.

Epidemiaan liittymättömiäkin tekijöitä on nähty syyllisenä, kuten Kanadan metsien laajoja hyönteistuhoja sekä puun saannin vaikeutumista Venäjältä.

Jo valmiiksi painettaRakennuskustannusten nousu ei kuulosta hyvältä sen enempää Kaarinan kuin Paraisten kannalta. Kumpikin kaupunki on kamppaillut sisäilmaongelmista kärsivien koulujen kanssa, ja investoinneista oli jo valmiiksi muotoutumassa historiallisen suuria. Uusia kouluja ryhdytään rakentamaan juuri nyt, kun kustannukset ovat ampaisseet nousuun.

– Kaarinan kaupungilla ei ole juuri mitään puskuria tai suojausta hintojen nousua vastaan, toteaa Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari.

Aiemmin lukkoon lyödyt budjetit tuskin siis pitävät.

Eri asia on, aikovatko poliittiset päättäjät reagoida hintojen nousuun vähentämällä vaatimuksia ja siirtämällä hankkeita eteenpäin vai pidetäänkö investointisuunnitelmasta kiinni ja lisäkustannukset yritetään saada katettua jostain.

– Laadusta tinkimällä tuskin saadaan isoja säästöjä. Rakentamisen minimivaatimukset esimerkiksi kouluille ovat niin tiukat, että joustovaraa on vähän, miettii Haapasaari.

– Eikä sellainen tinkiminen kannata, joka lämmittää hetken mutta jota maksetaan myöhemmin käyttökuluissa ja korjauskustannuksissa korkojen kera takaisin.

Hän laskee, että kustannusten nousu tarkoittaa Kaarinan ensi vuoden 28 miljoonaan euroon raamitetuille investoinneille karkeasti 3 miljoonan euron lisäkustannuksia.

Hinnat ja aikataulut paukkuvatParaisilla valtuusto saa näillä näkymin ensi viikolla ratkaistavakseen, myönnetäänkö Paraisten uuden koulukeskuksen 20 miljoonan euron budjettiin 1,8 miljoonaa euroa lisämäärärahaa.

– Esitämme tällaista budjettimuutosta, joka kuitenkin on vielä jossain määrin hallittava, taustoittaa Seppo Pihl.

– Ensimmäinen reaktiomme kyllä oli, että nyt ei kannata rakentaa, mutta totesimme, että meidän on pakko lähteä liikkeelle. Meillä on rakennuksia, joissa on haittoja.

Paraisten uuteen koulu- eli luovuuskeskukseen on saatu nyt 13 tarjousta, ja ne ovat Pihlin mukaan lupaavia. Tarjouspyyntöä sorvattiin markkinatilanteeseen sopivaksi ja rakentaminen aikataulutettiin alkuperäisiä aikomuksia pidemmälle aikavälille.

– Ongelmana on, saadaanko rakennustarvikkeita. Toimitusajat voivat tässä maailmantilanteessa olla aika karmeita, kommentoi Pihl.

Paraisten kouluhankkeessa on tarkoitus korvata suomen- ja ruotsinkielisen yläkoulun, suomen- ja ruotsinkielisen lukion sekä ruotsinkielisen ammattikoulu Axxellin nykyiset tilat. Vanhoista Koulukadun rakennuksista jätetään jäljelle vain 2000-luvulla peruskorjatut keskuskeittiö, ruokasali ja käsityöluokat.

Axxellin rakennuskustannukset eivät tule suoraan Paraisten kaupungin budjetista.

Urakoijan tappioksiHintojen nousu ei vaikuta jo käynnissä oleviin, aiemmin sovittuihin rakennusurakoihin. Kaarinassa rakennuskustannusten nousu menee urakoijan tappioksi Valkeavuoren palloiluhallin sekä Hovirinnan koulun rakennustyömaalla.

Maailmanlaajuinen tilanne ei muuta myöskään kaupungin kiinteähintaisia määräaikaisia puitesopimuksia. Jälkimmäisiä on käytössä esimerkiksi kunnossapidossa, jossa työkustannusten nopea nousu on tuottanut ongelmia.

Riskinä kuitenkin on, että urakoijat lähtevät silloin pelaamaan niin, että heille epäedullisissa puitesopimuksissa viivytellään töitä.

– Ja kyllä tämä monelle yritykselle, joka on tarjouksia jättänyt, voi olla konkurssin paikka, harmittelee Seppo Pihl Paraisilta.

Paraisilla Houtskäriin on tulossa uusi koulu, jonka hinta on pääosin jo lukittu.

– Sen kilpailutuksessa säästyimme pahimmalta.

Houtskärissä isompi ongelma oli se, että rakentamiseen oli vaikea saada tekijöitä ylipäätään. Yhtiöt ovat nihkeitä matkustamaan lauttojen taakse. Parainen ratkaisi asian vuokraamalla moduulikoulun, joka kuljetetaan paikalle ja jonka voi myöhemmin siirtää.

Milloin hinnat laskevat?Kaarinassa rakennuskustannusten hinnannousu tulee näkymään lähiaikoina Valkeavuoren koulukampuksen, Piispanlähteen koulun ensimmäisen laajennuksen sekä Krossin uuden paloaseman hinnassa.

Valkeavuoren koulukampukselle linjattiin kaksi vuotta sitten 31 miljoonan euron tavoitebudjetti. Sitä ei ole lähdetty muuttamaan, vaikka lautakunnassa nyt syyskuussa tätä yritettiinkin.

Myöhemmin kilpailutukseen menossa olevien Piispanlähteen urakoiden kanssa voi olla varovaista toivetta, että hinnat alkaisivat jo laskea.

Toistaiseksi ei ole näkyvissä merkkejä siitä, että rakennuskustannusten käyrä kääntyisi laskuun. Sekin on mahdollista, että tämänhetkinen hintojen nousu on vasta alkua.

– Ja lamankin aikana rakentaminen on kallista. Esimerkiksi 1990-luvun lamassa asuntojen hinnat jopa puolittuivat mutta rakentamiskustannukset vähenivät vain vähän, kommentoi Jyrki Haapasaari.