Kuusiston meripartiolaiset pelastivat miehen sunnuntaina: Onnettomuusaluksella vain kippari osasi purjehtia

0
Santa Katarina viime kesän (2020) matkapurjehduksella. Kuvan on ottanut Rami Rapo. Pelastusoperaatiossa sää oli myrskyisämpi kuin kuvassa.

Kaarinalaisessa meripartiolippukunta Kuusiston Linnanyrjänissä jouduttiin viime viikonloppuna yllättäen testaamaan tosipaikassa pelastustaitoja.

Kolme meripartiolaista oli ollut sunnuntaina iltapäiväkahden aikaan palailemassa viikonlopun koulutuspurjehdukselta, kun toisen purjeveneen käytös herätti Paraisten ja Nauvon lauttareitin eteläpuolella heidän huomionsa.

Partiolaiset joutuivat harkitsemaan, onko huvivene väistämässä S/Y Santa Katarinaa väistämissääntöjen mukaan vai pitäisikö partion koulutusaluksen sittenkin turvallisuussyistä väistää, kertoo lippukunnanjohtaja Julia Henriksson.

Silloin purjeen puomi osui toisessa veneessä sen kippariin ja kippari lensi mereen. Tuulta oli 10 metriä sekunnissa, vesi kylmää ja meneillään reipas syyssää.

Apua partiolaisten ohjeista

Johtokeskusupseeri Petri Kippo Länsi-Suomen merivartiostosta kertoo, että onnettomuusaluksella ainoastaan kippari osasi hallita purjevenettä. Veneessä oli lisäksi neljä muuta henkilöä, mutta he eivät osanneet käyttää alusta. Onneksi kipparilla oli kuitenkin pelastusliivit päällä.

Santa Katarinassa laskettiin omat purjeet ja otettiin suunta kohti onnettomuusvenettä. Partiolaiset poimivat veden varaan joutuneen turvaan ja huusivat ohjeita onnettomuusalukselle. Ohjeiden avulla onnettomuusaluksessa saatiin purjeet alas ja alus hallintaan. Santa Katarina ohjattiin sen vierelle, ja kylmän kylvyn saanut kippari pääsi omaan alukseensa.

Lisäksi partiolaiset olivat tehneet hälytyksen merivartiostolle. Merivartiostolta oli lähtenyt kaksi yksikköä paikalle, mutta tilanne oli rauhoittunut jo ennen niiden saapumista. Onnettomuusaluksen kippari vakuutti pärjäävänsä ja sai omasta veneestään kuivia vaatteita ylleen.

Ensimmäistä kertaa tositoimissa

– Meidän partio-ohjelmaamme kuuluu pelastautumisharjoitukset säännöllisin väliajoin, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun lippukunnassa jouduttiin oikeisiin pelastustehtäviin. Ainahan tällainen tilanne yllättää, Julia Henriksson miettii.

Pelastajat olivat nuoria ja nuoria aikuisia.

– Onni onnettomuudessa oli, että veteen pudonneella oli pelastusliivit ja apua sattui olemaan tarjolla. Viranomaisilla kestää aikaa tulla. Iso kiitos meripartiolaisille, kommentoi Petri Kippo.

– Veneessä olisi aina tärkeää huolehtia siitä, että usea henkilö osaa tarvittaessa laskea purjeet, saada veneen pysähtymään ja ankkuroitua sen. Esimerkiksi monessa perheessä ainoastaan isä on se, joka osaa purjehtia, ja jos hänelle sattuu jotain, koko seurue on vaarassa, Kippo jatkaa.

Artikkelia muutettu 8.10.2021 kello 10.34. Vaihdettu virheellinen kuva.